Albanië Butrint

Vakantie in Albanië: een nog grotendeels onontdekte parel in Europa

Waarschijnlijk hoor je nog niet heel vaak dat iemand op vakantie naar Albanië gaat. Toch, of misschien juist daarom, is Albanië meer dan de moeite waard om naartoe te reizen. Vooral als je houdt van een authentieke cultuur en ongerepte, maar prachtige natuur, dan is Albanië een perfecte bestemming voor jou. Juist nu, want het massatoerisme heeft Albanië nog vrijwel niet ontdekt, terwijl het land alles heeft waardoor dit de komende jaren wel eens snel kan veranderen!

Albanië weetje:

In 2022 speelde het televisieprogramma Wie is de Mol? zich af in Albanië.

Plaatsen

Albanië praktische info


 • Hoofdstad:
  Tirana
 • Taal:
  Albanees
 • Geld:
  Lek
 • Tijdverschil:
  In Albanië is het nu , dus er is geen tijdverschil.
 • Visum nodig:
  geen visum nodig voor EU burgers

Vliegtickets Albanië


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Charleroi - Tirana: € 42
  prijs gevonden bij vertrek 14-10-2023
 • Eindhoven - Tirana: € 90
  prijs gevonden bij vertrek 15-10-2023
 • Schiphol - Tirana: € 203
  prijs gevonden bij vertrek 21-03-2024
 • Rotterdam - Tirana: € 1208
  prijs gevonden bij vertrek 26-10-2023
Vliegtickets bekijken

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.

Albanië aanbiedingen


Op dit moment kunnen wij even geen vakantie-aanbiedingen voor Albanië tonen.

Tips en inspiratie voor een vakantie in Albanië

Albanië is dan misschien wat minder bekend als vakantieland, aan de ervaringen die je er kunt opdoen en de bezienswaardigheden ligt dat zeker niet. Albanië moet je vooral voelen ervaren, waarbij je de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Albanezen zeker zult waarderen.

We noemen enkele hoogtepunten die het bezoeken zeker waard zijn:

 • Tirana, de hoofdstad: als je met het vliegtuig naar Albanië reist, dan kan het niet anders dan dat je in Tirana aankomt, het land heeft immers maar één internationaal vliegveld. Tirana is dan wel niet de mooiste Europese stad, toch is het de moeite waard om de stad een dagje aan te doen. De grijze communistische gebouwen zijn deels vervangen door groene parken en de stad heeft een aantal interessante museums. Hierbij zijn de twee BunkArt museums zeker het noemen waard, hier kun je kennisnemen van de recente, minder mooie geschiedenis van Albanië.Wandel daarnaast gewoon lekker door de stad, bewonder de vele graffiti-kunstwerken of struin over de lokale marktjes en ervaar tussen de locals het echte Albanese stadsleven.
  traditionele markt in Kruje Albanië

  Een traditionele Ottomaanse markt.

 • De Albanese Alpen: in het noorden van het land, grenzend aan Kosovo en Montenegro is dit een bergmassief wat de Albanese Alpen wordt genoemd. Dit gebergte maakt deel uit van de Dinarische Alpen dat zich helemaal uitstrekt tot Kroatië. Voor de echte avonturier is dit de “place to be”, want het gebied is ruig en ongerept. Ook wordt hier de Albanese cultuur in ere gehouden door de herders en bergbewoners.Het hoogste punt van de Albanese Alpen is 2694 meter. Ook vind je er de nationale parken Theth en Valbonëdal, waar onder andere de bruine beer en de lynx leven.
 • De Adriatische en Ionische kust: het land ligt aan de Adriatische zee, in het zuidelijk deel overgaand in de Ionische zee. Langs deze kust zijn mooie, vaak ongerepte stranden te vinden, uitlopend in blauwe helder water. De drukkere populairdere badplaatsen vind je meer noordelijk, niet ver van Tirana, zoals Durrës en Vlorë. Hier zijn de laatste jaren ook veel bouwactiviteiten en schieten de nieuwe hotels en resorts als paddenstoelen uit de grond.Als je wat meer rust wilt, zak dan liever wat meer af naar het zuiden, hier vind je ook de mooiste stranden die nog niet ontdekt lijken door de massa. De mooiste stranden vind je bij Himarë, hier worden bijvoorbeeld Jale Beach en Gjipe Beach pareltjes genoemd. Nog meer zuidelijk vind je vanuit het meer toeristische Sarandë ook prachtige plekjes zoals Gremina Beach en Kroreza Beach.
 • Steden met historie en cultuur: we noemden al de hoofdstad en een paar steden langs de kust, maar er zijn meer steden die een bezoek waard zijn. Vooral voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis hebben we andere tips. Bijvoorbeeld Gjirokastra, in deze oude stad met smalle straatjes en een kasteel waan je je in de middeleeuwen. Niet voor niets staat Gjirokastra op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Steden die ook op deze lijst staan, zijn Berat en Butrint. Verder kunnen we nog Krujë en Korçë aanraden, deze laatste stad ligt vlak bij het drielandenpunt met Noord-Macedonië en Griekenland.
Jale Beach Himarë Albanië

Jale Beach, niet ver van Himarë.

De Albanese keuken

Eten en drinken is voor Albanezen iets wat bij de cultuur en traditie hoort. Vaak gaat het ook niet enkel om de maaltijd zelf, maar wordt er een heel feestje van gemaakt met familie en vrienden.

In de typisch Albanese gerechten zie je veel invloeden uit andere landen als Griekenland en Turkije. Er worden veel verse groenten gebruikt, zoals paprika, olijven en courgettes en daarnaast vaak gegrild schapenvlees en geitenvlees.

Gerechten die je in Albanië veel tegenkomt zijn onder andere baklava, byrek qoftë en keftedes.

Eten en drinken is voor Albanezen iets wat bij de cultuur en traditie hoort

Het klimaat in Albanië

Het Albanese klimaat verschilt per regio. De regio’s langs de kust hebben een mediterraan klimaat, ofwel Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent warme en droge zomers waarbij de temperaturen op kunnen lopen tot wel 40 graden. In de winter daarentegen kan het juist erg nat zijn, maar nooit extreem koud. Dat de temperatuur in de winter onder het vriespunt komt gebeurt niet vaak, maar komt wel voor, er kan soms zelfs sneeuw op het strand liggen.

In het binnenland en met name in de noordelijk gelegen Albanese Alpen kunnen de winters juist streng zijn met vorst en sneeuwval.

Wat de beste tijd is om naar Albanië op vakantie te gaan hangt af van het type vakantie waar je voor wilt gaan. Wil je een actieve of avontuurlijke vakantie, dan zijn het voor- en najaar de beste tijd. Als een beetje kou en sneeuw je niet deert, dan kun je ook prima in de winter gaan voor een avontuurlijke rondreis of stevige wandelvakantie.

Ben je echter meer een vakantieganger die voor lekker zonnig weer gaat, dan is maart tot oktober de beste reistijd. Hou je van een beetje actief bezig zijn, bijvoorbeeld fietsen en wandelen, dan is het beter de vaak zeer hete zomer te mijden. Maar ben je een zonaanbidder en houd je meer van een lekkere strandvakantie, dan is de Albanese zomer daar juist weer ideaal voor.

Voor welke soorten vakanties ga je naar Albanië?

 • Avontuurlijke rondreis: door Albanië rondreizen doe je het beste met een huurauto. Omdat de wegen niet altijd even goed zijn, is afhankelijk van je route, vaak een fourwheeldrive aanbevolen. Echte avonturiers die houden van een uitdaging kunnen ook het openbaar vervoer proberen, zie het hoofdstuk vervoer in Albanië.
 • Wandelvakantie: vooral de Albanese Alpen zijn perfect voor een wandelvakantie, maar dan wel voor de wandelaars die van een beetje uitdaging en klimmen houden.
 • Strandvakantie: de kust biedt veel mogelijkheden voor een strandliefhebbers die wat anders willen dan de gebruikelijk strandbestemmingen. Vooral langs de noordelijke kust verrijzen steeds meer luxe hotels, in het zuiden is Sarandë een goede bestemming voor een strandvakantie.
De Albanese Alpen

De Albanese Alpen zijn zeer geschikt voor avontuurlijke wandelingen.

Vervoer in Albanië

Als je van een echte uitdaging houdt, dan kun je met het openbaar vervoer door Albanië reizen. Er zijn zelfs een aantal treinverbindingen, maar verwacht hier niet te veel van. De treinen zelf zijn oude dieseltreinen waar weinig snelheid inzit. Maar voor echte treinliefhebbers en avonturiers klikt dit wellicht juist als muziek in de oren. Vanuit Tirana rijden treinen richting Pogradec, Vlora, Fier, Durrës, Shkodra en Elbasan.

Sneller ga je met de bus. Tussen de steden rijden vaak bussen, maar een duidelijk systeem is er niet. Het beste is om voor bussen en vertrektijden ter plekke te informeren. Op de kleinere afstanden rijden minibusjes, welke ze in het Albanees furgon noemen. Deze busjes hebben geen schema, maar vertrekken zodra ze vol zijn.

Wil je meer relax en wat sneller door Albanië reizen, dan kun je het beste een auto huren of een georganiseerde rondreis boeken. Zorg dat een huurauto wel geschikt is voor de route die je voor ogen hebt. Als je wilt afwijken van de snelwegen, dan is een fourwheeldrive al snel een must.

wegen in Albanië

De wegen in Albanië zijn niet overal goed begaanbaar.

Albanië, een land met een roerige geschiedenis

Het authentieke en ongerepte klinkt voor veel reizigers dan wel aantrekkelijk, de oorzaak hiervan is deels terug te brengen op een niet zo mooie geschiedenis. Tot in de jaren negentig was Albanië streng communistisch en daardoor een vrijwel gesloten land. Ook in de jaren daarna heeft het zich door politieke chaos maar langzaam kunnen ontwikkelen. Tegenwoordig is het land stabiel en veilig en daardoor een prima bestemming voor een mooie vakantie.

Maar de gevolgen van de geschiedenis zijn nog vrijwel overal zichtbaar. Zo is Albanië nog steeds één van de armste landen in Europa, dat zie je onder meer aan de infrastructuur zoals de wegen. De doorgaande snelweg zijn over het algemeen redelijk tot goed, maar kijk niet raar op als je rijdend op de snelweg opeens een paard en wagen moet inhalen.

Voor ons Nederlanders is het voordeel wel dat het een zeer goedkoop land is. Voor nog geen tien euro kun je al genieten van een heerlijk diner en ook hotels zijn relatief goedkoop.

Albanië op de kaart

Albanië is een land in het zuidoosten van Europa en zuidwesten van de Balkan. Het heeft in het westen een kustlijn van 362 km aan de Adriatische zee en de Ionische zee, aan de overkant hiervan ligt Italië. In het noorden grenst Albanië aan Montenegro en Kosovo, in het oosten aan Noord-Macedonië en in het zuiden aan Griekenland. In het zuiden ligt ook het Griekse eiland Korfoe deels op enkele kilometers afstand voor de kust van Albanië. Dit eiland is vanuit onder andere Sarandë goed te zien.

Een rechtstreekse vlucht naar hoofdstad Tirana duurt ruim twee en een half uur. Wil je met de auto, dan is de reistijd minimaal 24 uur.