Skanderbegplein Tirana

Stedentrip Tirana: een nog relatief onbekende, maar verrassende stad!

Tirana, de hoofdstad van Albanië is misschien niet de meest gehoorde bestemming voor een stedentrip, maar juist daarom zeker een bezoek waard! Door de relatieve onbekendheid voel je je in Tirana niet één van die duizenden toeristen, maar ontdek je de stad op een authentieke manier. Hier kan overigens wel eens langzaam verandering in komen want het land en daarmee ook de stad Tirana groeit snel in populariteit. Daarom is het wellicht juist nu de hoogste tijd voor een stedentrip Tirana, eventueel in combinatie met méér Albanië.

Tirana praktische info


 • Aantal inwoners:
  ongeveer 418 duizend.
 • Taal:
  Albanees
 • Geld:
  Lek
 • Tijdverschil:
  In Tirana is het nu , dus er is geen tijdverschil.

Vliegtickets Tirana


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Eindhoven - Tirana: € 101
  prijs gevonden bij vertrek 09-06-2023
 • Dusseldorf - Tirana: € 162
  prijs gevonden bij vertrek 12-06-2023
 • Schiphol - Tirana: € 191
  prijs gevonden bij vertrek 16-09-2023
 • Brussel - Tirana: € 305
  prijs gevonden bij vertrek 02-09-2023
Vliegtickets bekijken

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.

Wat is er te zien en te doen in Tirana?

Tirana is op de eerste plaats een stad om gewoon lekker doorheen te wandelen. Je zult dan zien dat het verschillende gezichten heeft. Je ziet bijvoorbeeld nog veel terug uit het recente verleden, de communistische tijd, maar tegelijkertijd ook moderne architectuur. Overigens zijn de oude grijze gebouwen vrijwel allemaal beschilderd met ware graffiti kunstwerken en vrolijk gekleurde patronen. Daarnaast zijn er ook hippe wijken met knusse restaurants, leuke koffietentjes en gezellige kroegjes. Of struin lekker over de kleinschalige authentieke marktjes met groente, fruit en typisch Albanese producten.

Tirana is vooral een stad om lekker doorheen te wandelen

Verder mag je tijdens een stedentrip Tirana eigenlijk de volgende bezienswaardigheden en plekken niet missen:

 • Parku i Madh (Grand Park): dit grote stadspark ligt in het zuiden van Tirana, geconcentreerd rondom een groot meer. Dit meer kun je helemaal rond wandelen en je krijgt dan een mooie indruk van het park. In het park worden allerlei activiteiten gedaan zoals fietsen en hardlopen en het meer is ook prima geschikt om in te zwemmen.
  Grand Park Tirana

  Een ingang van Parku i Madh ofwel Grand Park.

 • Sky Tower: in de populaire wijk Blloku vind je de Sky Tower, een hoog gebouw van waaraf je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het gebouw zelf is een hotel met dezelfde naam. Bovenin vind je behalve het mooie uitzicht een restaurant en bar.
 • Bunk Art Museum: dit museum gaat over het leven in Albanië gedurende het communisme. Het geeft onder andere een inkijkje in de werkwijze van de gevreesde geheime dienst, zo wordt afluisterapparatuur uit die tijd tentoongesteld. Het museum bevindt zich op twee verschillende locaties, beide in oude bunkers uit de koude oorlog. Bunk’art 1 bevindt zich aan de rand van de stad en Bunk’art 2 is midden in het centrum.
 • Skanderbegplein: dit is een groot plein midden in de stad, vernoemd naar militair commandant Skanderbeg die leefde in de vijftiende eeuw en nog steeds wordt beschouwd als nationale held. Over en rondom het plein kun je lekker wandelen, er is ook een deel ingericht als groen plantsoen. Rondom het plein staan opvallende gebouwen zoals de Et’hem Bey-Moskee, het Nationaal Historisch Museum, het stadhuis, het cultuurpaleis en het nationaal theater.
 • Et’hem Bey-Moskee: de bouw van deze moskee startte in 1789 en werd in 1821 voltooid, het is daarmee één van de oudste gebouwen van Tirana. De moskee heeft een roerige geschiedenis, zo werd het in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd en na het herstel moest het jaren gesloten blijven omdat religies waren verboden door het regime. In 1991 ging het weer open en sindsdien kan je het van binnen bezichtigen en eventueel deelnemen aan een rondleiding.
 • Nationaal Historisch Museum: in dit bijzondere gebouw aan het Skanderbegplein vind je verschillende paviljoenen die ieder een bepaalde periode uit de Albanese geschiedenis laten zien. Van de prehistorie tot de recente geschiedenis, in het museum vind je een schat aan objecten en verhalen uit deze vervlogen tijden.
 • Piramide van Tirana: misschien niet het meest mooie, maar wel een heel bijzonder bouwwerk in het centrum van Tirana. In 1988 werd het gebouwd als museum over Enver Hoxha, de communistische leider van Albanië. Na het einde van het communistische tijdperk had het verschillende functies zoals een conferentiecentrum, militaire basis en cultureel centrum. Het is nu enigszins vervallen en zit het onder de graffiti, maar een blikvanger is het nog steeds.
 • Tanners' Bridge: dit is een bijzondere achttiende-eeuwse stenen brug in het centrum van de stad. Gebouwd als brug voor een belangrijke doorgangsroute is het nu een historische bezienswaardigheid en alleen toegankelijk voor voetgangers.
  Tanners brug Tirana

  Tanners' Bridge.

 • Rruga Murat Toptani: midden in de stad even tot rust komen, weg van de drukte? Maak dan een wandeling door deze voetgangersstraat. Geen auto’s, veel groen, mooie gebouwen en leuke tentjes voor een kopje koffie, drankje of een hapje.

Eten en drinken in Tirana

Tirana heeft veel eetgelegenheden, van knusse eetcafés tot goede restaurants. En voor ons Nederlanders is het relatief goedkoop. Alhoewel je door de hele stad eetgelegenheden vindt, staat vooral de wijk Blloku bekend als bruisende wijk met veel restaurants en barretjes.

Vooral in de wijk Blloku vind je veel restaurants en barretjes

Albaniërs houden van sterke koffie, als je daar ook iets zoetigs uit het land zelf bij wilt hebben, bestel dan een Revani cake, gemaakt van gemalen mais met een heerlijke siroop.

De lunch is hier de belangrijkste maaltijd van de dag. Op de kaart staan veel vleesgerechten, vooral lamsvlees is een echte specialiteit. Maar ook voor de vegetariër is er tegenwoordig voldoende keuze.

Rakia is een populair drankje op de hele Balkan, Tirana is hier geen uitzondering op. Het is een sterk drankje met een fruitige smaak, er zit maar liefst veertig procent alcohol in. Lekker om te proeven in combinatie met hapjes uit de lokale keuken.

Wat is de beste tijd voor een stedentrip Tirana?

Voor een stedentrip moet het niet te warm zijn, maar ook niet te koud. Daarom is het ideaal om Tirana in het voorjaar of in het najaar te bezoeken. Zo van maart tot en met juni of in september of oktober. Midden in de zomer kan de temperatuur wel oplopen tot veertig graden of meer, niet echt prettig om door een stad te wandelen. In de winter kan het daarentegen juist weer pittig fris zijn.

De beste tijd voor een stedentrip Tirana is het voor- en najaar

Openbaar vervoer in Tirana

Tirana ontdekken kun je eigenlijk prima te voet doen. De interessante delen en bezienswaardigheden liggen meestal op loopafstand van elkaar. Wil of moet je toch de benen wat rust geven, dan is er alleen de bus, de stad heeft geen metro of tram. De bussen rijden frequent en redelijk op tijd, een kaartje koop je gewoon in de bus. Er bestaat vooralsnog geen dag- of meerdaagse kaart voor toeristen.

Een alternatief voor de bus is een taxi, deze zijn voor onze begrippen relatief goedkoop. Let er wel op dat de meter aanstaat of spreek van tevoren een prijs af.

Piramide van Tirana

De Piramide van Tirana, over de schoonheid zijn de meningen verdeeld.

Fietsen in Tirana

Het verkeer in Tirana kan vrij chaotisch zijn en automobilisten zijn over het algemeen geen fietsers op de rijbaan gewend. Op eigen houtje per fiets de stad verkennen is daarom niet aan te raden, tenzij je je beperkt tot de aangewezen paden in de stad en de parken.

Hoeveel dagen heb je nodig voor de stedentrip Tirana?

De één wil een stad rustig op zijn gemak bekijken met hier en daar even lekker op een terrasje zitten, de ander wil in redelijk tempo langs alle bezienswaardigheden in Tirana. De tijd die je nodig hebt voor je stedentrip om een goede indruk van de stad te krijgen verschilt dan ook van persoon tot persoon.

Over het algemeen kun je er echter van uitgaan dat twee dagen voldoende zijn om de stad Tirana te bekijken en te beleven. Veel mensen zullen een bezoek aan deze stad combineren met andere plekken in Albanië en is de stedentrip Tirana onderdeel van een langere vakantie. Ook vanuit Tirana zijn er voldoende uitstapjes buiten de stad, dus een langer verblijf kan ook zeker de moeite waard zijn.

Tickets en tours Tirana


Verlies geen tijd door een lange rij voor de kassa van een attractie. Koop je tickets online!


Boek hier een rondleiding of tour met een lokale of Nederlandstalige gids in Tirana!

Waar ligt Tirana?

Tirana ligt in het westen van Albanië en noord-zuidelijk ongeveer in het midden. Het ligt ongeveer 25 kilometer landinwaarts van badplaats Durres aan de Adriatische Zee. Het ligt met een hoogte van 110 meter niet heel hoog, maar direct oostelijk van Tirana ligt de berg Dajt.

Er zijn vanuit ons land of de dichtbijgelegen vliegvelden buiten ons land geen directe vluchten naar Tirana. Transavia heeft vanaf Schiphol wel enige tijd rechtstreeks naar Tirana gevlogen, deze vlucht duurde ongeveer drie uur. Tegenwoordig kun je er alleen heen vliegen met een overstap in bijvoorbeeld Zürich of Wenen.