Manchester bij nacht

Stedentrip naar veelzijdig Manchester: historie, lekker eten, voetbal en nog veel meer

Manchester ligt in het noorden van Engeland en is na Londen en Edinburgh de drukst bezochte stad van Groot-Brittannië. De levendige en boeiende stad staat bekend om de architectuur en cultuur en is daarnaast ook een echte voetbalstad, met twee van de bekendste voetbalclubs ter wereld binnen de stadsgrenzen: Manchester City en Manchester United.

Manchester praktische info


 • Graafschap
  Greater Manchester
 • Aantal inwoners:
  ongeveer 548 duizend.
 • Taal:
  Engels
 • Geld:
  Britse pond
 • Tijdverschil:
  In Manchester is het nu , dus het is 1 uur vroeger.

Vliegtickets Manchester


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Schiphol - Manchester: € 124
  prijs gevonden bij vertrek 27-12-2023
 • Eindhoven - Manchester: € 175
  prijs gevonden bij vertrek 19-06-2023
 • Dusseldorf - Manchester: € 1375
  prijs gevonden bij vertrek 02-07-2023
Vliegtickets bekijken

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.

Tips en inspiratie voor jouw stedentrip naar Manchester

Manchester heeft dik een half miljoen inwoners, vergelijkbaar met Rotterdam. Tel je het verstedelijkte gebied om de stad heen mee, dan kom je op een kleine 3 miljoen inwoners. De stad heeft een rijke historie, die teruggaat tot de middeleeuwen. Manchester speelde een belangrijke rol in de industriële revolutie die eind achttiende eeuw begon en waar je op tal van plaatsen in de stad nog herinneringen aan vindt. Naast alle historie heeft Manchester ook een eigentijdse kant: het stadscentrum is bijvoorbeeld de afgelopen jaren vernieuwd en je ziet er veel moderne en indrukwekkende gebouwen. Een stad met een breed en veelzijdig aanbod dus. Wat kun je allemaal op je lijstje zetten als je voor een stedentrip naar Manchester gaat? We zetten een aantal voorbeelden op een rij:

 • Albert Square: dit centrale plein van Manchester noemt men vaak het hart van de stad. Het plein werd aangelegd tussen 1863 en 1867. Op Albert Square vinden het hele jaar door evenementen plaats, zoals markten en feesten. Ook de jaarlijkse kerstmarkt, de Manchester Christmas Market, trekt veel bezoekers.
  kerstmarkt Albert Square Manchester

  De jaarlijkse kerstmarkt op Albert Square.

 • De Manchester Town Hall is het meest opvallende gebouw aan Albert Square. Het stadhuis in victoriaanse stijl stamt uit 1877. De klokkentoren van 87 meter hoog lijkt wel een kleinere uitvoering van de Big Ben in Londen. Het ook van binnen prachtige stadhuis is gratis toegankelijk en zeker een bezoekje waard.
 • Castlefield: deze wijk is het oudste deel van Manchester. Je kunt er bijvoorbeeld de ruïne van het Romeinse fort Mamucium bewonderen. In Castlefield is ook veel van het industriële erfgoed van Manchester te bewonderen, zoals gerenoveerde fabriekspanden en het Museum of Science and Industry. Daarnaast biedt de wijk ook veel sfeer en is het een populair uitgaansgebied door de uitgebreide variatie aan eet-, drink- en uitgaansgelegenheden.
 • Museum of Science and Industry: dit indrukwekkende museum zit op een bijzondere locatie; in een voormalig treinstation. Het gaat om één van de oudste treinstations ter wereld: het Liverpool Road Railway Station. De collectie van het museum bestaat onder andere uit machines en gereedschappen uit de tijd van het begin van de industriële revolutie, tot ver daarna. Je ziet er bijvoorbeeld de eerste stoommachines en weefgetouwen, de eerste vliegtuigen, maar ook de eerste werkende computer.
 • Voetbalstad Manchester: voetballiefhebbers klinkt de naam Manchester als muziek in de oren. Naast twee van de bekendste en succesvolste Engelse voetbalclubs, Manchester City en Manchester United, vind je in deze stad ook het National Football Museum, over de geschiedenis van het Engelse voetbal. Voor de echte voetbalfan is het natuurlijk leuk om een stedentrip naar Manchester te combineren met het bezoek aan een thuiswedstrijd van één van de twee clubs. Mocht dat niet lukken, dan kun je ook op niet-wedstrijddagen de stadions bezoeken: het stadion Old Trafford van Manchester United en het Etihad stadion van Manchester City.
Old Trafford stadion van Manchester United

Het Old Trafford stadion van Manchester United.

Eten en drinken in Manchester

Manchester heeft een enorm aanbod aan eet- en drinkgelegenheden: zowel typisch Engels als internationaal. Bekend en geliefd is bijvoorbeeld de Curry Mile: een straat in de wijk Rusholme met meer dan 200 restaurants. Vooral de Zuid-Aziatische keuken is er goed vertegenwoordigd: Indiaas, Pakistaans, Bengaals en nog veel meer. Hou je van Chinees eten, dan moet je zeker het Chinatown van Manchester bezoeken. Het bevindt zich rond Faulkner Street. Hier vind je tal van Chinese restaurants, winkels, bakkerijen en nog veel meer Chinese bedrijven.

Een grote diversiteit aan gerechten vind je in foodcourt Mackie Mayor. Exotisch of lokaal, gezond of fast food, lunch of avondeten: hier heb je vrijwel oneindige mogelijkheden. Naast een grote diversiteit aan eten kun je hier ook gewoon gezellig een koffie of biertje drinken of een ijsje eten. Ook eten afhalen is mogelijk en er is lokaal bronwater te koop. De foodcourt is bijzonder sfeervol met veel lichtinval, hoge plafonds en bijzondere muurschilderingen.

Terras in Castlefield Manchester

Een terras in de populaire wijk Castlefield.

Winkelen in Manchester

Een van de bekendste winkelstraten van Manchester is Deansgate, in het stadscentrum van Manchester. Het is een 1,6 kilometer lange straat met een gevarieerd aanbod. Van designerkleding tot kleine onbekende boetiekjes, maar ook bars en restaurants.

In het centrum van de stad ligt ook het Arndale Centre, een groot overdekt winkelcentrum. Hier vind je vrijwel alle bekende modemerken. Een nog grotere shopping mall vind je ten zuidwesten van het centrum: Trafford Centre. Dit complex bevat honderden winkels, maar daarnaast ook eetgelegenheden, een bioscoop, een bowlingbaan, lasergames en nog veel meer.

Het weer in Manchester

Manchester ligt in een gebied met een gematigd zeeklimaat, vrijwel gelijk aan het klimaat in Nederland. Misschien denk je dat het in Engeland vaak regent, maar dat valt reuze mee. In Manchester bijvoorbeeld, verschilt de hoeveelheid neerslag nauwelijks van het Nederlands gemiddelde van zo’n 800 millimeter per jaar. Het hele jaar door kan er een bui vallen, maar van oktober tot en met januari is de kans het grootst. Net als in Nederland is de temperatuur van mei tot en met september vaak het aangenaamst.; er valt dan ook gemiddeld minder neerslag, dus deze maanden zijn het meest geschikt voor een stedentrip naar Manchester.

fort Mamucium Castlefield Manchester

De ruïne van het Romeinse fort Mamucium in de wijk Castlefield.

Vervoer tijdens je stedentrip in Manchester

Het vliegveld van de stad, Manchester Airport geheten, is de op twee na drukste luchthaven van Groot-Brittannië, na London Heathrow en London Gatwick. Het heeft 3 terminals. Tussen Terminal 1 en 2 in ligt het treinstation van het vliegveld. Daarvandaan reis je makkelijk en snel met de trein naar het centrum. Kom je toevallig aan op Terminal 3? Geen probleem, want die is verbonden met Terminal 1.

Manchester heeft een uitgebreid en grotendeels nieuw tramnetwerk. Het heet Metrolink Service en kent geen ondergrondse stations. De trams vertrekken tussen 6.00 en 22.00 uur om de paar minuten, dus je hoeft dan niet op een tijdschema te letten.

De stad heeft ook een uitgebreid busnetwerk, bestaande uit maar liefst 600 busroutes en 25 busstations. Er is ook een gratis bus. Deze is duidelijk herkenbaar aan het opschrift ‘free bus’. De gratis bus voert langs de grote treinstations en langs veel bezienswaardigheden. Handig als je tijdens je stedentrip in Manchester in redelijk korte tijd veel van de stad wilt zien.

Manchester heeft ook een gratis stadsbus

Deze rijdt langs de grote treinstations en veel bezienswaardigheden.

Net als in andere grote steden in Engeland rijden er in Manchester veel black cabs, de traditionele en zeer herkenbare zwarte taxi’s. Je betaalt wel wat meer in vergelijking met de bus of de tram, maar je hebt dan wel vervoer op maat. En de taxiprijzen liggen vaak lager dan we in Nederland gewend zijn.

Waar ligt Manchester?

Manchester ligt in het noordwesten van Engeland, ongeveer 50 kilometer ten oosten van Liverpool en de kust aan de Ierse Zee. Het ligt in het graafschap Greater Manchester.

Rechtstreeks vliegen naar Manchester duurt vanaf Schiphol ongeveer één uur en twintig minuten. Je kunt ook met de trein, vanuit Utrecht gerekend ben je dan met in ieder geval een overstap in Londen zo’n zeven en een half uur onderweg. Met de bus (Flixbus) of met de auto kan ook, maar voor alleen een korte stedentrip is de reis dan wellicht wat te lang.