Muiderberg Noord-Holland

Noord-Holland, een afwisselende provincie voor elk type vakantie

Noord-Holland is een zeer veelzijdige provincie, voor vrijwel iedere vakantieganger of voor een dagje uit is er wel iets te beleven. Niet voor niets kiezen ook veel inwoners van Noord-Holland zelf voor een korte vakantie dikwijls een bestemming in de eigen provincie. Natuurlijk is het in deze provincie gelegen Amsterdam één van de grootste toeristische trekpleisters van ons land, maar de provincie heeft nog veel meer te bieden!

Plaatsen

Noord-Holland praktische info


De meest interessante plaatsen in Noord-Holland

Amsterdam is alom bekend voor een dag- of stedentrip, daarom noemen we hieronder de andere bekende en minder bekende plaatsen die een bezoek ook meer dan waard zijn.

 • Volendam behoeft eigenlijk geen toelichting, want wie kent het niet. Toeristen uit de hele wereld komen naast Amsterdam ook voor Volendam. Wandel over de dijk en proef de Volendamse sfeer van de haven, de vissers en de vele eet- en drinkgelegenheden.
 • Marken, het voormalige eiland in de Zuiderzee, tegenwoordig in het Markermeer en verbonden met een dijk. Vanuit Volendam kun je met de boot naar Marken of andersom. Kom je met de auto? Parkeer deze dan op het parkeerterrein aan het einde van de dijk, want Marken zelf in autoluw. Dat is maar goed ook, want het eiland is bij uitstek geschikt voor een wandeling door de smalle straatjes met historische huizen.
  Marken Noord-Holland

  Marken, vroeger een echt eiland, tegenwoordig bereikbaar via een dijk.

 • Haarlem grenst bijna aan Amsterdam, maar heeft toch een heel ander en eigen karakter, het is tevens de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Haarlem heeft een mooie oude binnenstad met veel bezienswaardigheden, waaronder de Koepel Kathedraal en de Sint Bavokerk. Maar geniet tijdens een stadswandeling ook van de diverse pleinen, waaronder natuurlijk de Grote Markt, en de vele binnenhofjes die de stad rijk is.
 • Hoorn is een relatief kleine stad met een mooie historische haven aan het Markermeer. Misschien is het niet de eerste stad waar je aan denkt als je een stedentripje wilt maken in Noord-Holland, maar Hoorn is absoluut een bezoek waard! Naast de haven vind je ook in de rest van de oude binnenstad één en al historie. Wandelend door de smalle straatjes en verborgen steegjes waan je je geregeld in de middeleeuwen en de VOC-tijd. Niet voor niets wordt het ook wel de stad van de gouden eeuw genoemd.
 • Enkhuizen, eveneens een stadje met een historisch haven, maar ten noorden van de houtribdijk (Enkhuizen – Lelystad), dus aan het IJsselmeer. Wandel door de oude sfeervolle binnenstad of bezoek het bekende Zuiderzeemuseum. Voor kinderen vind je in Enkhuizen het populaire attractiepark Sprookjeswonderland.
 • Medemblik vormt samen met Hoorn en Enkhuizen de zogenoemde historische driehoek van de regio West-Friesland. Dit aan het IJsselmeer gelegen stadje is de moeite waard voor een wandeling met een bezoek aan kasteel Radboud of bijvoorbeeld het bakkerijmuseum. Vanuit het grotere Hoorn kan Medemblik worden bezocht per museum stoomtram Hoorn-Medemblik.
  kasteel Radboud Medemblik

  Kasteel Radboud in Medemblik.

 • Alkmaar staat bekend als echte kaasstad. Nog steeds wordt van april tot september iedere vrijdag de kaasmarkt gehouden. Maar ook buiten deze toeristisch trekpleister heeft Alkmaar genoeg te bieden. Wandel bijvoorbeeld door de oude binnenstad met zijn vele monumenten en diverse musea. Ook winkelliefhebbers komen in Almaar goed aan hun trekken met vrijwel alle bekende winkels, maar ook verrassend veel leuke lokale winkeltjes.
 • Muiden, vestingstadje aan het Markermeer, voorheen de Zuiderzee. Hier vind je het bekende Muiderslot, maar daarnaast ook tal van andere historische panden zoals oude kerken en fortwoningen. Vanuit Muiden kun je ook per boot forteiland Pampus bezoeken.
 • Naarden, eveneens een vestingstadje met veel historie. Hier vind je de bekende stervormige vesting en bijbehorend Vestingmuseum. Maar in Naarden kun je ook gewoon lekker wandelen langs de historische panden, grachten en stadwallen.

Zelfs Noord-Hollanders kiezen opvallend vaak hun eigen provincie als vakantiebestemming

De Noord-Hollandse kust

Noord-Holland heeft een kustlijn met mooie stranden en levendige badplaatsen zoals Zandvoort, IJmuiden, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee en Callantsoog. Op zomerse dagen is het heerlijk toeven op het strand en lekker baden in de Noordzee.

Liever de drukte vermijden? Naast bovengenoemde badplaatsen zijn er nog diverse, wellicht wat minder bekende plaatsen waar het ook prima toeven is, maar nog niet ontdekt door de massa. Bijvoorbeeld Castricum aan Zee, Hargen aan Zee of Petten.

Maar ook bij minder goed weer of zelfs stormachtig weer hebben de Noord-Hollandse stranden aantrekkingskracht op mensen die met een lekkere stevige strandwandeling even een frisse neus willen halen. Om na afloop een hapje of een drankje te nuttigen in één van de vele strandpaviljoens of de horeca in de pittoreske badplaatsen.

Zandvoort Noord-Holland

Zandvoort, één van de vele badplaatsen in Noord-Holland.

Texel, het grootste Waddeneiland hoort bij Noord-Holland

Texel is het grootste Waddeneiland en ook het enige Waddeneiland dat geen onderdeel is van Friesland, maar van Noord-Holland. Het eiland is in veel opzichten een bezoek meer dan waard, of het nu voor een dagje is, een weekendje of voor een week, er valt genoeg te doen en te beleven. Fietsen, wandelen of voor jongeren feesten, het kan en is er allemaal.

Texel is bereikbaar met de boot vanuit Den Helder. Vanuit deze marinestad zie je Texel al liggen, de boottocht duurt dan ook niet langer dan een half uurtje. Je kunt de fiets, auto of camper meenemen op de boot. Houdt in de vakantieseizoenen wel rekening met langere wachttijden.

 

De Cocksdorp Texel Noord-Holland

Texels duinlandschap met de vuurtoren van De Cocksdorp.

 

Dagattracties en bezienswaardigheden in Noord-Holland

Als je in Noord-Holland een dagje vermaak zoekt heeft de provincie ook genoeg te bieden. Voor iedereen is er wel een attractie of bezienswaardigheid te vinden. We geven een aantal suggesties.

 • Zaanse Schans: molens en typische Zaanse of Hollandse huisjes. Ervaar de oer-Hollandse cultuur met winkeltjes en oude ambachten alsof de tijd hier stil heeft gestaan.
 • Stoomtram Hoorn-Medemblik: stap in Hoorn of Medemblik op de historisch stoomtram en maak een reis door de tijd. Onderweg passeer je de oude stationnetjes van Wognum, Benningbroek en Opperdoes.
  stoomtram Hoorn Medemblik Noord-Holland

  De museum stoomtrein die tussen Hoorn en Medemblik rijdt.

 • Dierenpark Hoenderdaell: de bekendste dierentuin in Noord-Holland is ongetwijfeld Artis. Maar wil je eens wat anders, dan tippen we graag deze dierentuin in Anna Paulowna!
 • Marinemuseum: in de marinestad Den Helder vind je op een voormalige marinewerf het marinemuseum. Dit museum is al een aantal keer verkozen tot leukste uitje van Noord-Holland door leden van de ANWB.
 • Beeld en Geluid: het archief en tegelijkertijd het museum van de Nederlandse omroep, uiteraard in de mediastad Hilversum. Stap in de wereld van radio en televisie en presenteer zelf eens een keer het journaal of beleef programma’s van weleer nog eens een keer.