Saltstraumen Noorwegen

Vakantie in Noorwegen: het land van de fjorden, middernachtzon en noorderlicht

Bij Noorwegen denk je al snel aan de indrukwekkende fjorden en de sprookjesachtige sneeuwlandschappen in het hoge noorden. Je kunt in Noorwegen inderdaad volop genieten van ongerepte natuur, maar het land heeft nog veel meer te bieden. Of je nu avontuur of juist rust zoekt, historische bezienswaardigheden wil bezoeken, of van activiteiten, variërend van wandelen tot gletsjer-kajakken, houdt: in Noorwegen kan het allemaal. Daarnaast is het een van de welvarendste landen ter wereld en dat zie je ook op vakantie in Noorwegen terug: wegen, steden, natuurbescherming en nog veel meer, het is allemaal uitstekend geregeld.

Noorwegen praktische info


 • Hoofdstad:
  Oslo
 • Taal:
  Noors
 • Geld:
  Noorse kroon
 • Tijdverschil:
  In Noorwegen is het nu , dus er is geen tijdverschil.
 • Visum nodig:
  niet nodig voor EU-burgers.

Vliegtickets Noorwegen


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Dusseldorf - Oslo: € 71
  prijs gevonden bij vertrek 16-10-2023
 • Schiphol - Oslo, Sandefjord: € 157
  prijs gevonden bij vertrek 21-10-2023
 • Schiphol - Stavanger: € 164
  prijs gevonden bij vertrek 08-12-2023
 • Brussel - Oslo: € 157
  prijs gevonden bij vertrek 28-12-2023
Vliegtickets bekijken

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.

Noorwegen aanbiedingen


Op dit moment kunnen wij even geen vakantie-aanbiedingen voor Noorwegen tonen.

Tips en inspiratie voor een vakantie in Noorwegen

Noorwegen is een relatief smal en langgerekt land, dat qua oppervlakte zo’n negen keer groter is dan Nederland. Er wonen ongeveer vijf miljoen mensen, dus de bevolkingsdichtheid is laag. Grote delen van het land bestaan uit uitgestrekte, vrijwel onbewoonde natuurgebieden met bossen, meren, fjorden en gletsjers. Natuurliefhebbers komen in Noorwegen oren en ogen te kort, maar ook op het gebied van cultuur, geschiedenis, activiteiten, uitgaan en gezelligheid heeft dit Scandinavische land veel te bieden. We geven enkele voorbeelden van topbestemmingen voor een vakantie in Noorwegen:

 • Preikestolen: op ruim 600 hoogte, aan het Lysefjord staat de Preikestolen (letterlijk vertaald: de preekstoel), een rotsformatie met een plateau vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt. Trek goede schoenen aan voor een stevige wandel- en klauterpartij van zo’n twee uur om er te komen.
 • De Lofoten: deze prachtige eilandengroep ligt boven de poolcirkel en staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden ter wereld. Het landschap is er ruig en ongerept, met indrukwekkende bergen en hier en daar een traditioneel vissersdorpje.
 • Noordkaap: nog noordelijker dan de Lofoten ligt de Noordkaap, bijna het noordelijkste punt van heel Europa. In de donkere wintermaanden kun je hier het noorderlicht te zien. In de zomer kun je de middernachtzon meemaken: het blijft dan 24 uur per dag licht.
 • Oslo: de hoofdstad én grootste stad van Noorwegen ligt vrij zuidelijk in Noorwegen. Het weer is er vrijwel hetzelfde als in Nederland, wel valt er meer sneeuw in de winter. Oslo heeft een aantal musea van wereldklasse, zoals het museum dat gewijd is aan Edvard Munch, een van de bekendste Noorse schilders.
 • Sognefjord: het langste en diepste fjord van Noorwegen snijdt meer dan 200 kilometer het land in. Sognefjord is ook zeer diep: zo’n 1300 meter onder zeeniveau. Sognefjord en omgeving is een waar wandelparadijs. Er zijn diverse wandelroutes, over de bewegwijzerde paden van de DNT (Noorse wandelvereniging). Aan Sognefjord grenzen de nationale parken Jotunheimen en Jostedalsbreen. Ook kun je hier onder begeleiding een gletsjerwandeling maken op de Jostedalsgletsjer.
Preikestolen Lysefjord

De Preikestolen aan het Lysefjord.

Voor welke soort vakantie ga je naar Noorwegen?

Noorwegen is enorm uitgestrekt en heeft veel prachtige natuurgebieden. Ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers. Daarnaast kun je een vakantie in Noorwegen op nog veel meer manieren invullen. We zetten enkele mogelijkheden op een rij:

 • Rondreis: reis in je eigen tempo rond, met eigen of huurauto en bezoek diverse bestemmingen. De afstanden zijn groot in Noorwegen, maar de wegen zijn uitstekend, rustig en bieden onderweg al vaak spectaculaire uitzichten.
 • Cruise: in Noorwegen heb je verschillende mogelijkheden voor een cruise, bijvoorbeeld door één of meerdere van de spectaculaire fjorden.
 • Stedentrip: naast hoofdstad Oslo heeft Noorwegen nog meer interessante steden, zoals Lillehammer, Bergen en het noordelijke Tromsø, dat boven de poolcirkel ligt.
 • Kamperen: in Noorwegen vind je een groot aantal prachtige campings. Daarnaast biedt Noorwegen uitgebreide mogelijkheden voor wildkamperen.
 • Wandelvakantie: Noorwegen heeft veel uitgestrekte natuurgebieden waar je naar hartenlust mooie wandelingen kunt maken.
wandelen over de Besseggen bergkam

Wandelaars bereiden zich voor op een tocht over de Besseggen-bergkam.

Eten en drinken in Noorwegen

Noorse eetgewoontes komen voor een groot deel overeen met die van andere Scandinavische landen en ook met die van Nederland. Diverse soorten brood bij het ontbijt of lunch bijvoorbeeld, of aardappels als basis voor het avondeten. Maar er zijn ook verschillen. Noren eten bijvoorbeeld gemiddeld veel meer vis. Zalm is populair, Daarnaast zijn schelvis en koolvis vissoorten die vaak op het menu staan. Ook eet men graag gedroogde vis, zoals klippfisk: gezouten kabeljauw. In Noorwegen kun je ook walvisvlees eten, het is een van de weinige landen waar walvisvangst is toegestaan.

Zoals misschien bekend, zijn in Scandinavische landen alcoholische dranken meestal veel duurder dan bij ons. Dat geldt ook voor Noorwegen. Een simpel blikje bier kost in de supermarkt al minimaal drie euro. Voor wijn en sterke drank kun je, naast in de horeca, alleen terecht in staatswinkels, Vinmonopolet geheten.

Het klimaat in Noorwegen

Noorwegen associeert men al snel met kou. Voor het noorden van het land klopt dit, het ligt deels boven de poolcirkel. Het klimaat is echter in een groot deel van het land zachter dan je misschien zou verwachten. Het relatief milde klimaat in een groot deel van Noorwegen komt door de invloed van de Atlantische Oceaan. Het zeewater is relatief warm en bevriest vrijwel nooit.

Noorwegen valt in maar liefst vijf klimaatzones. Zo is er een gematigd zeeklimaat in de kustgebieden van het zuidwesten en zuiden van het land. In het binnenland van het zuiden en zuidwesten heerst een gematigd landklimaat. Het verschil met het zeeklimaat is dat het weer wat grilliger is en dat de wintermaanden kouder zijn. Sommige plekken langs de westkust hebben een koel zeeklimaat, met gemiddeld lagere temperaturen dan in het zuiden.

Dan is er nog in het noorden een toendraklimaat, met een vrij gelijkmatige temperatuur: vaak rond nul en in de zomer rond de tien graden. In de hoger gelegen delen van Noorwegen heerst een hooggebergteklimaat: hier komt de temperatuur zelden boven de nul graden uit en ligt er vrijwel het hele jaar door sneeuw.

Noorwegen valt in maar liefst vijf klimaatzones

Vervoer in Noorwegen

De wegen in Noorwegen zijn doorgaans prima begaanbaar en veel rustiger dan bij ons. Met eigen of huurauto door Noorwegen rondrijden is dan ook een uitstekend idee. Een Nederlands rijbewijs is in Noorwegen gewoon geldig. Verkijk je niet op de afstanden: Noorwegen is veel groter dan Nederland en van het zuiden naar het noorden van het land rijden kost je meer dan dertig uur.

De meeste steden en veel nationale Parken in Noorwegen zijn goed bereikbaar met de bus. Treinverbindingen zijn er tussen Oslo en andere grote steden, maar tussen lang niet alle steden zijn er onderling verbindingen. De noordelijkste stad die je per trein kunt bereiken is Bodø. De treinreis tussen Oslo en Bergen is een aanrader, deze staat bekend als één van de mooiste treinroutes ter wereld.

Op vakantie in Noorwegen kun je ook een binnenlandse vlucht nemen. Door het klimaat en de lange afstanden zijn een groot aantal plaatsen in Noorwegen over de weg niet het hele jaar door bereikbaar. Daarom zijn binnenlandse vluchten populair. Er zijn meer dan vijftig vliegvelden in Noorwegen en het land kent het hoogste aantal vluchten per inwoner van Europa. De vliegroutes van Oslo naar Trondheim, Bergen en Stavanger staan alledrie in de top tien van drukste vliegroutes van Europa.

Noorwegen op de kaart

Noorwegen ligt in het westelijke deel van Scandinavië en is van noord naar zuid een langgerekt land van maar liefst ongeveer 2500 kilometer. Het heeft in het noorden, westen en zuiden een kustlijn aan de Noordelijke IJszee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee. In het oosten grenst het van noord naar zuid aan Rusland, Finland en Zweden.

De reistijd per vliegtuig naar Noorwegen is helemaal afhankelijk van je bestemming. Naar de zuidelijk gelegen hoofdstad Oslo is de vluchtduur ongeveer 1 uur en 45 minuten. Per auto is Noorwegen bereikbaar via Duitsland, Denemarken en Zweden. Je bent naar Oslo wel al gauw 15 uur onderweg. Je zou alles over land kunnen rijden via een aantal bruggen, maar je kunt ook de veerboot vanuit Denemarken nemen.