Plaza Mayor Madrid

Stedentrip naar Madrid

Madrid kennen we allemaal als de hoofdstad van Spanje. Het is ook één van de meest populaire bestemmingen van Europa voor een stedentrip. Denk bij Madrid aan cultuur, historie, winkelen, zon, lekker eten en ontspannen en nog veel meer. Kortom, alle ingrediënten die je maar kunt wensen voor een geslaagde stedentrip naar Madrid zijn aanwezig.

Madrid praktische info


 • Aantal inwoners:
  ongeveer 3,3 miljoen.
 • Taal:
  Spaans
 • Geld:
  Euro
 • Tijdverschil:
  In Madrid is het nu , dus er is geen tijdverschil.

Vliegtickets Madrid


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Brussel - Madrid: € 50
  prijs gevonden bij vertrek 08-11-2023
 • Charleroi - Madrid: € 62
  prijs gevonden bij vertrek 04-12-2023
 • Schiphol - Madrid: € 129
  prijs gevonden bij vertrek 06-12-2023
 • Eindhoven - Madrid: € 252
  prijs gevonden bij vertrek 01-03-2024
Vliegtickets bekijken

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.

Tips en inspiratie voor jouw stedentrip naar Madrid

Madrid is niet alleen de hoofdstad van Spanje, maar ook de grootste stad van het land. De stad heeft zo’n drie miljoen inwoners, inclusief voorsteden zijn dat er zelfs rond de zes miljoen. Het is ook de op vier na grootste stad van Europa. Madrid heeft een lange geschiedenis; het gebied waar Madrid nu ligt, was al in de prehistorie bewoond. In 1123 kreeg Madrid officieel stadsrechten. Wat is er zoal te doen en te zien in deze wereldstad met een rijke geschiedenis? We zetten enkele niet te missen hoogtepunten voor jouw stedentrip naar Madrid op een rij.

 • Palacio Real: oftewel het Koninklijk Paleis. Dit is officieel het werkpaleis van de koning van Spanje, Felipe VI. Het is niet zomaar een paleis, maar het grootste koninklijke paleis ter wereld. Het heeft een bijna onvoorstelbare oppervlakte van 135.000 vierkante meter en het heeft 3418 kamers. Zou je elke dag één kamer bekijken, dan ben je na bijna 10 jaar klaar. Je kunt een ticket kopen om zelf rond te kijken, of een rondleiding met een gids boeken.
  Palacio Real Madrid

  Palacio Real, het grootste koninklijke paleis ter wereld.

 • Plaza Mayor: dit betekent letterlijk Groot Plein en is de naam van het centrale plein van Madrid. Het rechthoekige plein meet 129 bij 94 meter. Er komen in totaal maar liefst negen wegen uit op het plein. De geschiedenis van het Plaza Mayor gaat terug tot de zestiende eeuw. Er vinden vaak activiteiten plaats en rond het plein vind je ook een aantal oudere, stijlvolle winkels en cafés.
 • Het Retiropark: dit stadspark heet officieel Jardines del Buen Retiro en noemt men ook wel Parque del Buen Retiro, of kortweg El Retiro. Het prachtige park van 1,4 vierkante kilometer staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Als je moe bent van alle bezienswaardigheden bekijken of winkelen in Madrid, kun je hier even ontspannen: wandelen, luieren of in een bootje over de vijver varen. Het kan er op zon- en feestdagen wel druk zijn.
 • Musea: Madrid heeft veel indrukwekkende musea, zoals het Museo Arqueológico Nacional, het nationaal archeologisch museum. Daarnaast zijn er een internationaal beroemde kunstmusea, zoals het Museo del Prado. Na het Louvre en het British Museum is dit één van de grootste en beroemdste musea ter wereld met een enorme kunstcollectie, met name uit de 14de tot en met de 19de eeuw. Kunst uit de twintigste eeuw kun je bewonderen in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Daar hangen werken van makers die tot de absolute top van de moderne kunst horen, zoals Dalí, Miró en Picasso.
 • Winkelen: als je tijdens je stedentrip in Madrid wil winkelen, dan kun je kiezen uit een gigantisch aanbod. Hou er wel rekening mee dat, zeker in de zomer, veel winkels tussen 14.00 en 1700 dicht zijn. Het is dan vaak simpelweg te heet en veel mensen houden dan een paar uur siësta. Eén van de bekendste winkelstraten in Madrid is de Calle Preciados. Hier bevindt zich onder andere het megagrote warenhuis El Corte Ingles. Een winkelcentrum op een bijzondere locatie is het Principe Pio. Het is gevestigd in een negentiende-eeuws voormalig treinstation, in drie gebouwen die met elkaar verbonden zijn. In Principe Pio zijn ook een aantal foodcourts en restaurants.
Retiropark Madrid

Het Retiropark, dit park staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Eten en drinken in Madrid

De Spaanse keuken is per regio weer anders en ook Madrid heeft een eigen variant. Onder andere stoofpotten zijn geliefd en ook kun je in Madrid honderden soorten worst kopen. Een echte Madrileense stoofpot is de cocido madrileño, op basis van kikkererwten met verschillende soorten vlees en groente. Voor Madrilenen is dit vooral winterkost, zoals bij ons erwtensoep, maar het is wel het hele jaar verkrijgbaar.

Wat Madrid wel gemeen heeft met de rest van Spanje, is de tapas-cultuur. Op sommige plaatsen kun je nog tapas eten op de ouderwetse manier: je betaalt alleen voor drank en daar krijg je de tapas gratis bij. En net als in de rest van Spanje, is men in Madrid gewend laat te eten, voor Nederlandse begrippen. Veel restaurants bijvoorbeeld, gaan pas om 21.00 uur open.

Wat Madrid gemeen heeft met de rest van Spanje, is de tapas-cultuur

Het nachtleven van Madrid

New York wordt wel ‘the city that never sleeps’ genoemd, maar die bijnaam past even goed bij Madrid. In de drukke uitgaansbuurten zijn 24 uur per dag mensen te vinden. De wijken Chueca en Malasaña zijn twee voorbeelden van buurten met een veel bars, clubs en disco's. Verder is het in en rond de uitgaansstraten in het centrum, zoals de Calle Bilbao, Tribunal en Alonso Martinez, vaak ’s nachts net zo druk als overdag.

Plaza de Chueca Madrid

Plaza de Chueca in de gelijknamige populaire wijk in Madrid.

Het weer en de beste tijd voor jouw stedentrip naar Madrid

Madrid ligt in een gebied met een landklimaat, maar met mediterrane invloeden. Dat betekent lange, warme tot hete zomers en zachte winters. Er valt veel minder regen in Madrid dan in Nederland. In Madrid valt gemiddeld rond de 400 millimeter regen per jaar, in Nederland is dat ruim het dubbele.

In juli en augustus ontvluchten veel Madrilenen de stad om de hitte

Een stedentrip naar Madrid kan vrijwel het hele jaar door. Het hangt er een beetje vanaf welke weersomstandigheden je zelf prettig vindt. In de winter kan het bijvoorbeeld fris en regenachtig zijn, maar meestal is het weer wel zachter dan in dezelfde tijd in Nederland. Van mei tot en met september is de kans op lekker warm en zonnig weer het grootst. Maar hou je niet van hitte, dan is een bezoek in juli of augustus niet aan te raden. Veel Madrilenen ontvluchten dan zelf de hitte in hun eigen stad. Vaak koelt het ’s nachts wel sterk af. Dat komt doordat Madrid vrij hoog ligt, wat invloed heeft op het relatief snel afkoelen van de lucht.

stadhuis Madrid

Het stadhuis van Madrid aan het plein plein Plaza de Cibeles.

Vervoer in Madrid

Madrid heeft een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. Als bezoeker is met name de metro prettig; snel, efficiënt en niet duur. Bovendien zijn vrijwel alle bekende bezienswaardigheden met de metro bereikbaar.

Vanaf het vliegveld van Madrid is de Exprés Aeropuerto handig; een snelbusdienst die 24 uur per dag rijdt. Voor maar 2 euro per persoon brengt de bus je van het vliegveld naar Plaza de Cibeles en station Atocha. Vanaf deze twee knooppunten kun je dan met de metro, taxi of ander openbaar vervoer weer verder.

Madrid is ook een prachtige stad om op de fiets ontdekken. Je kunt een fiets huren en zelf rondfietsen, maar je kunt ook mee met een georganiseerde fietstocht langs de highlights van Madrid. Of combineer fietsen en lekker eten met de tapas-fietstour: eerst verzamelen de deelnemers zich in een tapasrestaurant. Na het eten ga je onder leiding van een gids (Nederlandse gids mogelijk) een fietsroute volgen langs tal van bezienswaardigheden, onder andere het Koninklijk Paleis en de Plaza Mayor.