Laugharne Carmarthenshire Wales

Vakantie in Wales: indrukwekkende natuurgebieden met volop ruimte voor zowel rust als activiteiten

Wales is een land vol overweldigende natuur en indrukwekkende kastelen. Het maakt deel uit van Groot-Brittannië, maar heeft een geheel eigen taal en cultuur met Keltische invloeden. Wales heeft prachtige nationale parken, historie, cultuur, bijzondere dorpen en steden en de sfeer in Wales is gastvrij. Kortom, een vakantie in Wales biedt volop mogelijkheden voor zowel ontspanning als activiteiten.

Wales praktische info


 • Hoofdstad:
  Cardiff
 • Taal:
  Welsh en Engels
 • Geld:
  Britse pond
 • Tijdverschil:
  In Wales is het nu , dus het is 1 uur vroeger.
 • Visum nodig:
  Niet nodig voor EU-burgers.

Vliegtickets Wales


Op dit moment kunnen wij geen actuele bestemmingen en prijzen voor vliegtickets naar Wales checken.

Maar via onderstaande button kun alle mogelijkheden en prijzen direct checken bij de luchtvaartmaatschappijen.

Wales aanbiedingen


Op dit moment kunnen wij even geen vakantie-aanbiedingen voor Wales tonen.

Tips en inspiratie voor een vakantie in Wales

Wales is qua oppervlakte ongeveer half zo groot als Nederland. Het is echter veel dunner bevolkt dan ons land: er wonen in Wales maar zo’n drie miljoen mensen. Op vakantie in Wales kun je dan ook genieten van indrukwekkende landschappen in natuurgebieden waar nog een diepe rust heerst. Zoek je juist drukte en gezelligheid, of wil je culturele uitstapjes maken? Dat kun je terecht in een van de vele schilderachtige dorpen en steden in Wales, bijvoorbeeld de hoofdstad Cardiff.

In Wales staan maar liefst 641 kastelen

We geven enkele voorbeelden van bestemmingen en bezienswaardigheden voor een vakantie in Wales:

 • Snowdonia: het bekendste natuurgebied van Wales. Dit paradijs voor wandelaars ligt in het noorden van het land en bestaat uit indrukwekkende bergen, meren en valleien. Naast wandelen kun je er onder andere ook mountainbiken en bergbeklimmen.
 • Brecon Beacons: dit heuvelachtige nationale park ligt aan de andere kant van Wales, in het zuiden. Ook hier kun je naar hartenlust wandelen, maar ook fietsen, golfen en watersporten.
 • Cardiff: bezoek je de hoofdstad van Wales dan springt al snel het middeleeuwse Cardiff Castle in het oog. Dit Normandische kasteel staan namelijk op een heuvel midden in de stad. Voor de winkelliefhebber is Cardiff een fijne stad door de diverse winkelgalerijen in Victoriaanse stijl. Een ander mooi punt van Cardiff is Mermaid Quay, waar je in een van de vele restaurants kunt eten met uitzicht over de Baai van Cardiff.
 • De Iron Ring: in Wales staan maar liefst 641 kastelen. Het wordt lastig ze allemaal te zien in één vakantie, maar wat je niet mag missen is de Iron Ring. Dit is een keten van middeleeuwse vestingwerken. Onder de Iron Ring valt onder andere Conwy Castle, een kasteel uit de middeleeuwen met acht reusachtige ronde torens. Caerphilly Castle: dit kasteel hoort niet bij de Iron Ring, maar is wel een apart bezoekje waard. Dit indrukwekkende bouwwerk uit de dertiende eeuw is het grootste kasteel van Wales.
Cardiff Castle Wales

Cardiff Castle midden in de gelijknamige hoofdstad van Wales.

Voor welke soorten vakantie ga je naar Wales?

 • Familievakantie: voor een vakantie met kinderen biedt Wales volop mogelijkheden. Vooral als ze van een doe-vakantie houden, met activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen of spelen. In veel natuurgebieden is rekening gehouden met kinderen. In Snowdonia bijvoorbeeld zijn er diverse klimparken met spannende, maar veilige kinderattracties. Een ritje met een stoomtrein is ook op verschillende plaatsen in Wales mogelijk, bijvoorbeeld naar de top van Mount Snowdon. Een bezoek aan een kasteel is ook iets wat bij veel kinderen tot de verbeelding spreekt.
 • Rondreis: De natuurparken, de ruige kust, de vele kastelen, hoofdstad Cardiff en nog veel meer: in Wales is enorm veel te zien en te beleven. Maak je een rondreis door Wales dan kun je in alle vrijheid meerdere bestemmingen bezoeken. Een auto huren kan op veel plaatsen in Wales. Je kunt met je eigen auto naar Wales, maar bereid je dan wel voor op een aardig lange rit: eerst via Frankrijk en de kanaaltunnel naar Engeland, vervolgens van Engeland naar Wales. Belangrijk om te weten dat ze in Wales net als in de rest van het Verenigd Koninkrijk links rijden.
 • Wandelvakantie: de mogelijkheden voor wandelaars in Wales zijn bijna teveel om op te noemen. Een van de bekendste wandelroutes in Wales is het Pembrokeshire Coast Path. De route voert langs de schitterende kust van Wales, door nationaal park Pembrokeshire Coast.
Pembrokeshire Coast Path Wales

Het Pembrokeshire Coast Path, een wandelroute langs de kust.

Het klimaat in Wales

Wales heeft een gematigd zeeklimaat, net als Nederland. Er zijn wel wat verschillen: zo zijn de zomers en winters gematigder dan in Nederland. Dit houdt in dat het in de winter veel minder vaak vriest en dat in de zomer de kans op een hittegolf veel kleiner is dan in Nederland. In de berggebieden sneeuwt het wel regelmatig in de winter, zo’n 25 tot 35 dagen per jaar.

De hoeveelheid neerslag, meestal regen, die in Wales valt verschilt aanzienlijk per regio. Gemiddeld valt er jaarlijks zo’n 800 tot 1000 millimeter neerslag, ongeveer evenveel als in Nederland. In het noordwesten van Wales is het aanzienlijk natter en valt er zo’n 3000 millimeter per jaar.

Garantie op een droge vakantie heb je niet in Wales, maar je hebt wel meer kans in het voorjaar of de zomer. Van april tot september valt er minder regen. De periode van oktober tot en met maart is veel natter.

Llandudno Wales

De badplaats Llandudno aan de noordkust van Wales.

Wales op de kaart

Wales ligt in het westen van Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland. In de andere richtingen grenst het aan de wateren Kanaal van Bristol, Sint-Georgekanaal en de Ierse Zee. De kustlijn is totaal ongeveer 1200 kilometer. Aan de andere kant van het water, in westelijke richting ligt Ierland.

Vliegen naar Wales duurt ongeveer één uur en vijftien minuten bij een rechtstreekse vlucht. Je kunt er ook met de auto naartoe, maar je moet dan wel een oversteek maken met een veerboot of de autotrein. Kom je in Engeland aan, dan is het nog ruim drie uur rijden naar Wales.

Een andere optie is met de trein, je reist dan via de kanaaltunnel naar Londen en stapt daar over op de trein naar Cardiff.