vakantie in eigen land door corona

Veel mensen verkiezen eigen land boven vakantie in buitenland

Bregje 13 juni 2020 Leestijd 2 minuten

Het is vanaf 15 juni weer mogelijk om naar veel Europese landen te reizen, maar toch kiest een meerderheid van de Nederlanders voor een vakantie in eigen land óf helemaal geen vakantie. Dit blijkt uit een enquête die het TV programma EenVandaag hield onder bijna 30.000 mensen.

De helft blijft helemaal thuis

Van de ondervraagden gaf de helft aan helemaal niet van plan te zijn om op vakantie te gaan. De reden hiervoor is de onzekerheid over de coronapandemie. Ondanks dat die op dit moment in Europa flink ingedamd lijkt te zijn, zijn veel mensen toch bang voor een nieuwe uitbraak. Men is daarom bang niet meer naar huis te kunnen als er een uitbraak op de vakantiebestemming is, of dat men daar in quarantaine moet.

Op vakantie dicht bij huis

Van de andere helft, de mensen die wel op vakantie gaan, zeggen de meesten te kiezen voor een vakantie in Nederland. Zij vinden dat het veiligst, als er een uitbraak komt, dan kunnen ze snel naar huis. Ook is een reden dat de regels in Europa heel verschillend en onduidelijk zijn. Door in Nederland te blijven vermijden ze het gedoe met regels in een ander land.

Wel naar het buitenland op vakantie

Een kleine groep van de ondervraagden maakt zich desondanks weinig zorgen en is wél van plan om naar het buitenland te gaan. Ze beseffen wel dat er risico’s zijn, maar schatten die laag in en nemen die dan ook voor lief. Men kiest dan wel voor landen waar de risico’s en regels vergelijkbaar zijn met die van Nederland. Vooral België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Kroatië worden dan genoemd.
Volgens het onderzoek van EenVandaag geven deze mensen aan dat dit de landen zijn waar ze vaker op vakantie gaan en daardoor enigszins bekend zijn met het land. Hierdoor schatten ze de risico’s dan ook lager in.

Geen vliegvakantie

Overigens zeggen de meeste vakantiegangers die naar het buitenland gaan niet het vliegtuig te zullen pakken. De voorkeur wordt dit jaar aan de auto gegeven. Het vliegtuig zijn veel mensen toch als potentiële massa besmettingsbron. Daarnaast geeft men aan met de auto flexibeler te zijn als er wel een uitbraak is en men hals over de kop naar huis moet.

Het onderzoek en leeftijd

Het onderzoek werd gehouden tussen 5 en 8 juni, net nadat premier Rutte bekend maakte dat veel vakantielanden weer open zullen gaan vanaf 15 juni. Nadat het onderzoek is gehouden zijn hier overigens nog meer landen bij gekomen, waaronder Oostenrijk. Hierdoor kan het zijn dat de resultaten nu weer anders zouden zijn.

Uit de enquête bleek ook dat vooral oudere mensen, in de leeftijd van boven de 55 jaar minder risico’s nemen. Deze groep blijft dan ook meer thuis of in eigen land. Jongere mensen en gezinnen lijken meer behoefte te hebben om wat verder weg op vakantie te gaan.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje houdt van reizen, vooral individueel op eigen houtje. Maar een lekkere verzorgde vakantie gaat ze ook niet uit de weg. Ze heeft vrijwel alle landen in Europa bezocht en ook veel landen daarbuiten. Haar ervaringen en tips deelt ze graag hier!

Bronvermelding