Albanië Butrint

Vakantie in Albanië: een nog grotendeels onontdekte parel in Europa

Eric Geplaatst: 22 juli 2020
Update aanbiedingen: vandaag om 17:28
Leestijd 6 minuten

Authentiek en ongerept Albanië...

Waarschijnlijk hoor je nog niet heel vaak dat iemand op vakantie naar Albanië gaat. Toch, of misschien juist daarom, is Albanië meer dan de moeite waard om naartoe te reizen. Vooral als je houdt van een authentieke cultuur en ongerepte, maar prachtige natuur, dan is Albanië een perfecte bestemming voor jou. Juist nu, want het massatoerisme heeft Albanië nog vrijwel niet ontdekt, terwijl het land alles heeft waardoor dit de komende jaren wel eens snel kan veranderen!

Albanië weetje:

In 2022 speelde het televisieprogramma Wie is de Mol? zich af in Albanië.

Albanië weetjes


 • Hoofdstad:
  Tirana
 • Taal:
  Albanees
 • Geld:
  Lek
 • Tijdverschil:
  In Albanië is het nu , dus er is geen tijdverschil.
 • Visum nodig:
  geen visum nodig voor EU burgers

Tickets en tours Albanië


Voorkom wachten voor de kassa en profiteer van de beste prijs! Boek hier tickets en activiteiten online!

Aanbiedingen en tips!


Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen en tips door hier je e-mailadres achter te laten.

Wij sturen maximaal 1 keer per week een mail-update. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Vliegtickets Albanië


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Eindhoven - Tirana: € 54
  prijs gevonden bij vertrek 12-04-2024
 • Schiphol - Tirana: € 81
  prijs gevonden bij vertrek 13-03-2024
 • Charleroi - Tirana: € 226
  prijs gevonden bij vertrek 30-04-2024
 • Brussel - Tirana: € 326
  prijs gevonden bij vertrek 15-07-2024
VLIEGTICKETS BEKIJKEN

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.


Of boek een goedkoop ticket Albanië direct bij:

Transavia

Albanië aanbiedingen


Actuele vakantie-aanbiedingen Albanië:

 Hotel Lubjana

vliegreis

Hotel Lubjana
Tirana Stela Center

eigen vervoer

Stela Center
 Lubjana

vliegreis

Lubjana
Tirana Lot Boutique

eigen vervoer

Lot Boutique

Tarieven vanaf en onder voorbehoud.

Tips en inspiratie voor een vakantie in Albanië

Albanië is dan misschien wat minder bekend als vakantieland, aan de ervaringen die je er kunt opdoen en de bezienswaardigheden ligt dat zeker niet. Albanië moet je vooral voelen ervaren, waarbij je de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Albanezen zeker zult waarderen.

We noemen enkele hoogtepunten die het bezoeken zeker waard zijn:

Jale Beach Himarë Albanië

Jale Beach, niet ver van Himarë.

De Albanese keuken

Eten en drinken is voor Albanezen iets wat bij de cultuur en traditie hoort. Vaak gaat het ook niet enkel om de maaltijd zelf, maar wordt er een heel feestje van gemaakt met familie en vrienden.

In de typisch Albanese gerechten zie je veel invloeden uit andere landen als Griekenland en Turkije. Er worden veel verse groenten gebruikt, zoals paprika, olijven en courgettes en daarnaast vaak gegrild schapenvlees en geitenvlees.

Gerechten die je in Albanië veel tegenkomt zijn onder andere baklava, byrek qoftë en keftedes.

Eten en drinken is voor Albanezen iets wat bij de cultuur en traditie hoort

Het klimaat in Albanië

Het Albanese klimaat verschilt per regio. De regio’s langs de kust hebben een mediterraan klimaat, ofwel Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent warme en droge zomers waarbij de temperaturen op kunnen lopen tot wel 40 graden. In de winter daarentegen kan het juist erg nat zijn, maar nooit extreem koud. Dat de temperatuur in de winter onder het vriespunt komt gebeurt niet vaak, maar komt wel voor, er kan soms zelfs sneeuw op het strand liggen.

In het binnenland en met name in de noordelijk gelegen Albanese Alpen kunnen de winters juist streng zijn met vorst en sneeuwval.

Wat de beste tijd is om naar Albanië op vakantie te gaan hangt af van het type vakantie waar je voor wilt gaan. Wil je een actieve of avontuurlijke vakantie, dan zijn het voor- en najaar de beste tijd. Als een beetje kou en sneeuw je niet deert, dan kun je ook prima in de winter gaan voor een avontuurlijke rondreis of stevige wandelvakantie.

Ben je echter meer een vakantieganger die voor lekker zonnig weer gaat, dan is maart tot oktober de beste reistijd. Hou je van een beetje actief bezig zijn, bijvoorbeeld fietsen en wandelen, dan is het beter de vaak zeer hete zomer te mijden. Maar ben je een zonaanbidder en houd je meer van een lekkere strandvakantie, dan is de Albanese zomer daar juist weer ideaal voor.

Voor welke soorten vakanties ga je naar Albanië?

De Albanese Alpen

De Albanese Alpen zijn zeer geschikt voor avontuurlijke wandelingen.

Vervoer in Albanië

Als je van een echte uitdaging houdt, dan kun je met het openbaar vervoer door Albanië reizen. Er zijn zelfs een aantal treinverbindingen, maar verwacht hier niet te veel van. De treinen zelf zijn oude dieseltreinen waar weinig snelheid inzit. Maar voor echte treinliefhebbers en avonturiers klikt dit wellicht juist als muziek in de oren. Vanuit Tirana rijden treinen richting Pogradec, Vlora, Fier, Durrës, Shkodra en Elbasan.

Sneller ga je met de bus. Tussen de steden rijden vaak bussen, maar een duidelijk systeem is er niet. Het beste is om voor bussen en vertrektijden ter plekke te informeren. Op de kleinere afstanden rijden minibusjes, welke ze in het Albanees furgon noemen. Deze busjes hebben geen schema, maar vertrekken zodra ze vol zijn.

Wil je meer relax en wat sneller door Albanië reizen, dan kun je het beste een auto huren of een georganiseerde rondreis boeken. Zorg dat een huurauto wel geschikt is voor de route die je voor ogen hebt. Als je wilt afwijken van de snelwegen, dan is een fourwheeldrive al snel een must.

wegen in Albanië

De wegen in Albanië zijn niet overal goed begaanbaar.

Albanië, een land met een roerige geschiedenis

Het authentieke en ongerepte klinkt voor veel reizigers dan wel aantrekkelijk, de oorzaak hiervan is deels terug te brengen op een niet zo mooie geschiedenis. Tot in de jaren negentig was Albanië streng communistisch en daardoor een vrijwel gesloten land. Ook in de jaren daarna heeft het zich door politieke chaos maar langzaam kunnen ontwikkelen. Tegenwoordig is het land stabiel en veilig en daardoor een prima bestemming voor een mooie vakantie.

Maar de gevolgen van de geschiedenis zijn nog vrijwel overal zichtbaar. Zo is Albanië nog steeds één van de armste landen in Europa, dat zie je onder meer aan de infrastructuur zoals de wegen. De doorgaande snelweg zijn over het algemeen redelijk tot goed, maar kijk niet raar op als je rijdend op de snelweg opeens een paard en wagen moet inhalen.

Voor ons Nederlanders is het voordeel wel dat het een zeer goedkoop land is. Voor nog geen tien euro kun je al genieten van een heerlijk diner en ook hotels zijn relatief goedkoop.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is webdevelopper en internetondernemer, maar daarnaast is hij ook reislustig. Een goeie combinatie, want zijn werk kan hij overal doen! Regelmatig trekt hij er dan ook op uit met zijn laptop in de koffer. Een moderne term daarvoor is digitale nomade.