Saltstraumen Noorwegen

Vakantie in Noorwegen: het land van de fjorden, middernachtzon en noorderlicht

Geplaatst: 27 december 2021
Update aanbiedingen: vandaag om 17:28
Leestijd 5 minuten

In Noorwegen kan het allemaal...

Bij Noorwegen denk je al snel aan de indrukwekkende fjorden en de sprookjesachtige sneeuwlandschappen in het hoge noorden. Je kunt in Noorwegen inderdaad volop genieten van ongerepte natuur, maar het land heeft nog veel meer te bieden. Of je nu avontuur of juist rust zoekt, historische bezienswaardigheden wil bezoeken, of van activiteiten, variërend van wandelen tot gletsjer-kajakken, houdt: in Noorwegen kan het allemaal. Daarnaast is het een van de welvarendste landen ter wereld en dat zie je ook op vakantie in Noorwegen terug: wegen, steden, natuurbescherming en nog veel meer, het is allemaal uitstekend geregeld.

Noorwegen weetjes


 • Schengenzone (geen EU-lid)
 • Hoofdstad:
  Oslo
 • Taal:
  Noors
 • Geld:
  Noorse kroon
 • Tijdverschil:
  In Noorwegen is het nu , dus er is geen tijdverschil.
 • Visum nodig:
  niet nodig voor EU-burgers.

Tickets en tours Noorwegen


Voorkom wachten voor de kassa en profiteer van de beste prijs! Boek hier tickets en activiteiten online!

Aanbiedingen en tips!


Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen en tips door hier je e-mailadres achter te laten.

Wij sturen maximaal 1 keer per week een mail-update. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Vliegtickets Noorwegen


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Eindhoven - Oslo: € 76
  prijs gevonden bij vertrek 09-04-2024
 • Brussel - Bergen: € 132
  prijs gevonden bij vertrek 12-04-2024
 • Schiphol - Oslo, Sandefjord: € 177
  prijs gevonden bij vertrek 25-03-2024
 • Schiphol - Tromso: € 300
  prijs gevonden bij vertrek 18-05-2024
VLIEGTICKETS BEKIJKEN

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.


Of boek een goedkoop ticket Noorwegen direct bij:

Transavia

Noorwegen aanbiedingen


Actuele vakantie-aanbiedingen Noorwegen:

 8 daagse autovakantie naar Norefjell Ski en Spa in noresund, noorwegen

eigen vervoer

8 daagse autovakantie naar Norefjell Ski en Spa in noresund, noorwegen
 Geilolia

eigen vervoer

Geilolia
 Stolstunet

eigen vervoer

Stolstunet
 Myrkdalen AppTorggarden

eigen vervoer

Myrkdalen AppTorggarden

Tarieven vanaf en onder voorbehoud.

Tips en inspiratie voor een vakantie in Noorwegen

Noorwegen is een relatief smal en langgerekt land, dat qua oppervlakte zo’n negen keer groter is dan Nederland. Er wonen ongeveer vijf miljoen mensen, dus de bevolkingsdichtheid is laag. Grote delen van het land bestaan uit uitgestrekte, vrijwel onbewoonde natuurgebieden met bossen, meren, fjorden en gletsjers. Natuurliefhebbers komen in Noorwegen oren en ogen te kort, maar ook op het gebied van cultuur, geschiedenis, activiteiten, uitgaan en gezelligheid heeft dit Scandinavische land veel te bieden. We geven enkele voorbeelden van topbestemmingen voor een vakantie in Noorwegen:

Preikestolen Lysefjord

De Preikestolen aan het Lysefjord.

Voor welke soort vakantie ga je naar Noorwegen?

Noorwegen is enorm uitgestrekt en heeft veel prachtige natuurgebieden. Ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers. Daarnaast kun je een vakantie in Noorwegen op nog veel meer manieren invullen. We zetten enkele mogelijkheden op een rij:

wandelen over de Besseggen bergkam

Wandelaars bereiden zich voor op een tocht over de Besseggen-bergkam.

Eten en drinken in Noorwegen

Noorse eetgewoontes komen voor een groot deel overeen met die van andere Scandinavische landen en ook met die van Nederland. Diverse soorten brood bij het ontbijt of lunch bijvoorbeeld, of aardappels als basis voor het avondeten. Maar er zijn ook verschillen. Noren eten bijvoorbeeld gemiddeld veel meer vis. Zalm is populair, Daarnaast zijn schelvis en koolvis vissoorten die vaak op het menu staan. Ook eet men graag gedroogde vis, zoals klippfisk: gezouten kabeljauw. In Noorwegen kun je ook walvisvlees eten, het is een van de weinige landen waar walvisvangst is toegestaan.

Zoals misschien bekend, zijn in Scandinavische landen alcoholische dranken meestal veel duurder dan bij ons. Dat geldt ook voor Noorwegen. Een simpel blikje bier kost in de supermarkt al minimaal drie euro. Voor wijn en sterke drank kun je, naast in de horeca, alleen terecht in staatswinkels, Vinmonopolet geheten.

Het klimaat in Noorwegen

Noorwegen associeert men al snel met kou. Voor het noorden van het land klopt dit, het ligt deels boven de poolcirkel. Het klimaat is echter in een groot deel van het land zachter dan je misschien zou verwachten. Het relatief milde klimaat in een groot deel van Noorwegen komt door de invloed van de Atlantische Oceaan. Het zeewater is relatief warm en bevriest vrijwel nooit.

Noorwegen valt in maar liefst vijf klimaatzones. Zo is er een gematigd zeeklimaat in de kustgebieden van het zuidwesten en zuiden van het land. In het binnenland van het zuiden en zuidwesten heerst een gematigd landklimaat. Het verschil met het zeeklimaat is dat het weer wat grilliger is en dat de wintermaanden kouder zijn. Sommige plekken langs de westkust hebben een koel zeeklimaat, met gemiddeld lagere temperaturen dan in het zuiden.

Dan is er nog in het noorden een toendraklimaat, met een vrij gelijkmatige temperatuur: vaak rond nul en in de zomer rond de tien graden. In de hoger gelegen delen van Noorwegen heerst een hooggebergteklimaat: hier komt de temperatuur zelden boven de nul graden uit en ligt er vrijwel het hele jaar door sneeuw.

Noorwegen valt in maar liefst vijf klimaatzones

Vervoer in Noorwegen

De wegen in Noorwegen zijn doorgaans prima begaanbaar en veel rustiger dan bij ons. Met eigen of huurauto door Noorwegen rondrijden is dan ook een uitstekend idee. Een Nederlands rijbewijs is in Noorwegen gewoon geldig. Verkijk je niet op de afstanden: Noorwegen is veel groter dan Nederland en van het zuiden naar het noorden van het land rijden kost je meer dan dertig uur.

De meeste steden en veel nationale Parken in Noorwegen zijn goed bereikbaar met de bus. Treinverbindingen zijn er tussen Oslo en andere grote steden, maar tussen lang niet alle steden zijn er onderling verbindingen. De noordelijkste stad die je per trein kunt bereiken is Bodø. De treinreis tussen Oslo en Bergen is een aanrader, deze staat bekend als één van de mooiste treinroutes ter wereld.

Op vakantie in Noorwegen kun je ook een binnenlandse vlucht nemen. Door het klimaat en de lange afstanden zijn een groot aantal plaatsen in Noorwegen over de weg niet het hele jaar door bereikbaar. Daarom zijn binnenlandse vluchten populair. Er zijn meer dan vijftig vliegvelden in Noorwegen en het land kent het hoogste aantal vluchten per inwoner van Europa. De vliegroutes van Oslo naar Trondheim, Bergen en Stavanger staan alledrie in de top tien van drukste vliegroutes van Europa.