Moet je de groene kaart meenemen op vakantie?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) waarmee je zowel in Nederland als in een groot aantal andere landen kunt aantonen dat je auto is verzekerd. De groene kaart krijg je van je verzekeraar en werd tot voor kort standaard op groen papier afgedrukt, daarom de naam groene kaart. Tegenwoordig kan dit ook gewoon wit papier zijn, of krijg je de kaart helemaal niet meer op papier maar digitaal.

De groene kaart heeft in vrijwel alle Europese landen dezelfde opzet. Daardoor is het voor autoriteiten in de betreffende landen makkelijk om snel de juiste informatie te vinden. In Nederland is het niet meer verplicht de groene kaart bij je te hebben, maar in een groot aantal Europese landen en ook daarbuiten nog wel. Controleer voordat je op vakantie gaat met je auto hoe het zit met het gebruik van de groene kaart. Zowel op jouw vakantiebestemming als van de landen waar je eventueel doorheen rijdt.

Welke gegevens staan op de groene kaart?

Op de groene kaart staan de belangrijkste voertuig- en verzekeringsgegevens, zoals:

Het nummer van de alarmcentrale staat ook op de groene kaart. Dit nummer kun je bellen bij een ongeval of problemen. Heb je pechhulp meeverzekerd, dan mag je de alarmcentrale ook bellen bij pech.

Is de groene kaart verplicht in het buitenland?

Het is in veel landen niet meer verplicht de groene kaart op papier bij je te hebben. Het is wel aan te raden een digitaal exemplaar op je telefoon of tablet te kunnen tonen.

In een aantal landen moet je de groene kaart nog wel verplicht op papier bij je hebben. De kaart kan in deze landen bijvoorbeeld nodig zijn bij de afwikkeling na een ongeval of bij een politiecontrole. Het gaat om de volgende landen:

In deze landen buiten Europa moet je ook de papieren groene kaart kunnen tonen:

Wanneer je door deze landen rijdt, zorg er dan voor dat je de groene kaart op papier bij je hebt. Heb je dat namelijk niet dan riskeer je een boete. Heb je de groene kaart alleen digitaal ontvangen van jouw verzekeraar? Print dan de groene kaart zelf uit. Dit hoeft niet per se op groen papier, het mag ook op wit papier.

groene kaart dekkingsgebied

Op de groene kaart staat in welke landen je bent verzekerd.

Wat moet je doen als je jouw groene kaart kwijt bent?

Wanneer je jouw groene kaart kwijt bent is dat geen reden tot paniek. Misschien heb je wel nooit een papieren groene kaart ontvangen, want steeds meer verzekeraars sturen de kaart alleen nog digitaal.

Heb je alsnog een papieren groene kaart nodig, dan kan je deze bij veel verzekeraars downloaden vanuit je persoonlijke omgeving op de website van de verzekeraar. Biedt jouw verzekeraar deze mogelijkheid niet vraag dan simpelweg een nieuwe groene kaart aan op papier, of digitaal zodat je deze zelf kunt printen.

Wanneer is een aparte groene kaart voor caravan of aanhanger nodig?

In een aantal landen moet je voor je caravan of aanhanger een aparte groene kaart hebben. Het gaat om de landen Polen, Duitsland en Spanje. Voor Kroatië en Portugal is het ook aan te raden, maar niet verplicht. Ga je op vakantie naar een van deze landen én is het totale gewicht (leeggewicht plus laadvermogen) van je caravan of aanhanger meer dan 750 kilo? Vraag dan een groene kaart aan voor je caravan of aanhanger bij de verzekeraar van jouw auto.

Let op: ook als je met je caravan of aanhanger alleen maar op doorreis bent door een van deze landen is de aparte groene kaart er verplicht.

Welke regels gelden voor campers?

Er zijn geen aparte regels voor campers. Reis je met een camper, dan gelden daarvoor wat betreft de groene kaart dezelfde regels als voor auto’s.

Waar vind je jouw groene kaart-nummer?

Het groene kaart-nummer kun je nodig hebben bij het invullen van een Europees schadeformulier. Binnen Nederland volstaat meestal het invullen van het polisnummer van je autoverzekering, maar in het buitenland moet je vaak ook het groene kaart-nummer invullen. Het nummer vind je op de groene kaart onder punt 4.

Het groene kaart-nummer bestaat uit drie delen, eerst de landcode, gevolgd door de verzekeraarscode en als laatste het polisnummer.

groene kaart nummer

Zo wordt het groene kaart-nummer vermeld.

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 29 juni 2021
Laatste update: 16 april 2024