Alles wat je wilt weten over de SGR

Als je een vakantie boekt, wil je natuurlijk zonder zorgen op reis gaan. Maar wat als jouw reisorganisatie failliet gaat? Hier komt de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) om de hoek kijken. In dit artikel leggen we je uit wat de SGR is, wat het doet en welke voordelen dit heeft voor jou als reiziger.

Wat is de SGR?

De SGR, ofwel Stichting Garantiefonds Reisgelden, is een Nederlandse organisatie die in 1983 is opgericht om reizigers te beschermen tegen financieel verlies als gevolg van het faillissement van reisorganisaties. Als een reisorganisatie die bij de SGR is aangesloten failliet gaat, zorgt de SGR ervoor dat je jouw betaalde reissom terugkrijgt. Dit geldt voor pakketreizen, losse vliegtickets en accommodaties, indien geboekt bij een aangesloten reisbureau of touroperator.

SGR logo

Het logo van de SGR.

Wat doet de SGR?

De SGR staat garant voor jouw vooruitbetaalde reisgeld. De werking is vrij eenvoudig:

  1. Garantie op vooruitbetaald reisgeld: als een aangesloten reisorganisatie financieel niet in staat is de geboekte reis uit te voeren vanwege financieel onvermogen, zorgt de SGR dat je jouw betaalde reisgeld terugkrijgt.
  2. Repatriëring: mocht je op je bestemming gestrand zijn door het faillissement van de reisorganisatie, dan helpt de SGR ook met de terugreis naar Nederland.
  3. Communicatie en ondersteuning: in het geval van een faillissement biedt de SGR duidelijke informatie over de stappen die je kunt volgen om je geld terug te krijgen of om je reis voort te zetten.

Voordelen van de SGR voor de reiziger

Het grootste voordeel van de SGR is de financiële zekerheid die het biedt. Reizen boeken bij organisaties die bij de SGR zijn aangesloten, betekent dat je beschermd bent tegen het verlies van je reisgelden, mocht er iets misgaan met de reisorganisatie. Hier zijn enkele specifieke voordelen:

Voorbeeld van de werking van SGR

Stel, je hebt een zomervakantie geboekt naar Spanje via een reisorganisatie die bij de SGR is aangesloten. Een week voor vertrek gaat deze organisatie failliet. In plaats van dat jouw vakantieplannen in het water vallen en je je geld kwijt bent, zorgt de SGR ervoor dat je de volledige reissom teruggestort krijgt. Je kunt er dan voor kiezen om met dat geld een andere vakantie te boeken of het voor iets anders te gebruiken.

Wat is SGRZ?

Naast de SGR bestaat er ook een specifieke tak die zich richt op zakelijke reizen: de Stichting Garantiefonds Reisgelden Zakelijk (SGRZ). Deze is opgericht om dezelfde soort financiële bescherming te bieden als de SGR, maar dan specifiek voor zakelijke reizigers en hun unieke behoeften.

Conclusie

De SGR is jouw financiële vangnet wanneer je boekt bij een aangesloten reisorganisatie. Het biedt een essentiële bescherming die ervoor zorgt dat je met een gerust hart je vakantie kunt plannen, wetende dat je goed beschermd bent tegen mogelijke financiële tegenslagen. Zorg er dus altijd voor dat je controleert of jouw reisorganisatie aangesloten is bij de SGR voor je een reis boekt. Zo ben je zeker van een zorgeloze vakantie!

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 17 april 2024
Laatste update: 17 april 2024

Bronvermelding