Wat is het Calamiteitenfonds en wat betekent het voor jou als reiziger?

Als je een reis boekt, denk je natuurlijk aan de leuke dingen: de bestemmingen, de avonturen, de ontspanning. Maar het is ook slim om na te denken over wat er gebeurt als er iets misgaat. Hier komt het Calamiteitenfonds in beeld. Dit fonds biedt een vangnet voor onvoorziene situaties tijdens je vakantie. Maar wat is dit fonds precies en wat betekent het voor jou als reiziger? Lees verder om erachter te komen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het Calamiteitenfonds is een Nederlandse stichting die in het leven is geroepen om reizigers financieel te beschermen tegen schade die ontstaat door calamiteiten tijdens de reis. Denk hierbij aan natuurrampen zoals aardbevingen of vulkaanuitbarstingen, maar ook aan ernstige onrusten of epidemieën. Als jouw vakantie hierdoor niet kan doorgaan of vroegtijdig moet worden afgebroken, dan kan het fonds uitkomst bieden.

Calamiteitenfonds logo

Het logo van het Calamiteitenfonds.

Hoe werkt het Calamiteitenfonds?

Reisorganisaties die zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds betalen een klein bedrag per boeking aan het fonds. Dit bedrag is meestal rond de €2,50 en wordt vaak doorberekend aan de klant. In ruil daarvoor ben je als reiziger verzekerd tegen extra kosten die ontstaan door een calamiteit op de reisbestemming. 

Het fonds komt in actie als er officieel een calamiteit wordt vastgesteld. De situatie moet dan zo ernstig zijn dat deze aanzienlijke invloed heeft op jouw reis. Het is belangrijk om te weten dat het fonds alleen ingrijpt als de calamiteit plaatsvindt nadat de reis is aangevangen.

Wat zijn de voordelen voor de reiziger?

Conclusie

Het Calamiteitenfonds is dus een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op je reis. Het biedt een stukje extra zekerheid in een wereld die soms onvoorspelbaar kan zijn. Door een kleine bijdrage te leveren, ben je beschermd tegen grote financiële tegenvallers door calamiteiten. Een geruststellende gedachte, zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is: genieten van je vakantie.

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 17 april 2024
Laatste update: 17 april 2024

Bronvermelding