haven Oostereiland Hoorn

Hoorn, een stad met veel bezienswaardigheden en activiteiten

Geplaatst: 29 oktober 2021
Update aanbiedingen: vandaag om 17:28
Leestijd 10 minuten

Historische havenstad Hoorn...

Hoorn is een stad met een rijke historie, gelegen aan het Markermeer, in de volksmond het IJsselmeer. Hoorn kenmerkt zich door zijn historische binnenstad en haven met veel bezienswaardheden. Je vindt er nog veel gebouwen die stammen uit het VOC-tijdperk, ofwel de Gouden Eeuw. Daarnaast bruist Hoorn van de activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, muziek en sport. Het heeft diverse museums, twee theaters, twee bioscopen, een poppodium en een kunstijsbaan. Gelegen aan het water kan ook een stadsstrand natuurlijk niet ontbreken, Hoorn heeft er zelfs meerdere.

Ook is de stad een prima uitvalsbasis om de regio West-Friesland te ontdekken, waar je onder meer prachtige fietstochten kunt maken. Of breng een bezoek aan de dichtbij gelegen pittoreske IJsselmeerstadjes Enkhuizen en Medemblik. Kortom, plan een dagje Hoorn of boek voor een paar dagen of weekend een bed & breakfast of hotel in Hoorn.

Hoorn weetjes


 • Land:
  Nederland (EU-lid, Schengenzone)
 • Aantal inwoners:
  ongeveer 74 duizend.
 • Geld:
  Euro

Tickets en tours Hoorn


Voorkom wachten voor de kassa en profiteer van de beste prijs! Boek hier tickets en activiteiten online!

Aanbiedingen en tips!


Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen en tips door hier je e-mailadres achter te laten.

Wij sturen maximaal 1 keer per week een mail-update. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Tips en inspiratie voor een weekend of dagje Hoorn

Hoorn is niet zo heel groot, het heeft ongeveer 74.000 inwoners waarvan een groot deel in de buitenwijken woont. De binnenstad, haven en andere interessante plekken liggen relatief dicht bij elkaar. Hoorn biedt een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden, het heeft maar liefst zo’n 370 rijksmonumenten!

We geven hier een aantal suggesties voor dingen die je kunt zien en ondernemen in deze stad.

Stadswandeling door Hoorn

Omdat Hoorn een relatief kleine stad is, zijn de interessantste plekken prima en eigenlijk ook het beste te voet te bereiken. Er zijn twee vaste uitgepijlde wandelroutes, één loopt door de binnenstad en haven, de andere wat langere loopt ook door de buitenwijken met mooie parken, zoals het Julianapark en natuurpark van MAK Blokweer. De start van deze vaste routes vind je bij het NS-station.

Wil je wandelen en daarbij de naar verhalen en geschiedenis luisteren die bij de plekken en monumentale panden horen? Doe dan een wandeling met een lokale gids. Een privé gids voor kleine of grotere groepen kun je boeken op Local Guide Hoorn.

In het zomerseizoen worden ook regelmatig thema-groepswandelingen georganiseerd door de vereniging Oud Hoorn. Hierbij kan iedereen zich gratis aansluiten. Kijk voor informatie hierover op de website van Oud Hoorn. Op deze website vind je overigens ook een aantal te downloaden wandelroutes die je zelfstandig kunt lopen.

wandelroutes Hoorn

Wandelroutes in Hoorn, startpunt bij het NS-station.

Kunstroute Hoorn

Houd je van beeldende kunst, dan kom je in Hoorn aan je trekken met de permanente tentoonstelling van kunstwerken langs een 7 kilometer lange wandelroute. De route start bij schouwburg Het Park, op enkele minuten loopafstand van het station en loopt voor het grootste gedeelte langs de kustlijn van de stad.

De Hoornse Watertaxi

Wil je je eens op een andere manier verplaatsen? In Hoorn kan dat met de watertaxi. Op diverse punten in de stad, langs de grachten en aan het Markermeer bevinden zich haltes van de watertaxi. Hiermee kun je je van de ene naar de andere bestemming laten varen, maar de watertaxi kan ook complete rondvaarten organiseren.

halte watertaxi Hoorn

Een halte van de watertaxi, met uitzicht op de haven en Oostereiland.

Museums in Hoorn

Kom je voor een dagje of weekend naar Hoorn? Voor museumliefhebbers heeft de stad ook voldoende te bieden:

Hoorn heeft maar liefst zo’n 370 rijksmonumenten

Bezienswaardigheden in Hoorn

Gebouwen een plekken die je tijdens je weekend of dagje Hoorn eigenlijk niet mag missen.

Hoofdtoren Hoorn

De hoofdtoren met het Houten Hoofd in de historische haven.

Theater en muziek in Hoorn

Schouwburg Het Park is gelegen aan het Markermeer, vanuit de foyer of bijhorende brasserie heb je dan ook een prachtig uitzicht over het water. Het hele jaar door zijn er in de twee zalen van Het Park meerdere keren per week theatervoorstellingen van bekende artiesten en theaterproducties.

Een kleiner theater vind je iets verderop in de stad, namelijk theater Het Pakhuis, gevestigd in een oud VOC-pakhuis. In dit knusse theater kun je kleinschaligere voorstellingen van zowel beginnende als ervaren artiesten bijwonen.

Hoorn heeft ook twee filmtheaters, ofwel bioscopen. Eén daarvan, Cinema Oostereiland, is gevestigd op het Oostereiland, misschien wel het filmtheater met de mooiste locatie in Nederland. De andere bioscoop, Vue, is gevestigd bij het Van der Valk hotel aan de rand van de stad. Beide bioscopen hebben ieder hun eigen genre van films, Cinema Oostereiland in meer gericht op de filmhuis films en Vue meer op de grote commerciële films.

Hoorn heeft het filmtheater op misschien wel de mooiste locatie in Nederland

Voor muziekliefhebbers is er poppodium Manifesto. Hier zijn het hele jaar door concerten van regionale artiesten, maar ook regelmatig van landelijk bekende artiesten.

Houd je van klassieke muziek? Check dan de agenda van de Oosterkerk, hier worden regelmatig klassieke concerten gegeven.

Evenementen in Hoorn

Zoals we al schreven bruist Hoorn van de activiteiten. Dat blijkt ook wel uit de lijst met jaarlijkse evenementen hieronder, die wellicht nog niet eens helemaal compleet is. Kom je een weekend naar Hoorn? Grote kans dat er iets speciaals te doen is!

De Hoornse kermis is één van de grotere kermissen in Nederland

De vele attracties staan als een lange lint door de binnenstad.

Hotels in Hoorn

Hoorn heeft diverse hotels, een overzicht kun je hier vinden. Voor mensen die op een echt bijzondere plek willen overnachten tijdens een paar dagen of een weekend Hoorn, dan hebben we twee tips:

 1. Gevangenishotel Oostereiland: een hotel met de kamers in de cellen van de voormalige gevangenis op het Oostereiland. Het comfort van de cellen is uiteraard stukken beter dan vroeger, zo heeft iedere cel nu zijn eigen douche en toilet. Ook kun je kiezen voor een hoger gelegen luxe kamer met vrij uitzicht over het IJsselmeer. Ontbijt, lunch, diner of een drankje wordt geserveerd in de Brasserie in hetzelfde gebouw.
  Klik hier voor meer informatie over dit hotel.
 2. Mariatoren Monument & Bed: slapen in een vestingtoren uit de 17e eeuw, dat kan in Hoorn! De toren heeft door de tijd heen verschillende functies gehad, namelijk als verdedigingstoren, kruitopslag, ijskelder en atelier van een kalligraaf. Tegenwoordig is het beschikbaar voor mensen die op een bijzondere en romantische manier willen overnachten. Hiervoor is de toren zo ingericht dat in alle gemakken wordt voorzien, inclusief moderne keuken en comfortabel bed.
Mariatoren Hoorn

De Mariatoren, deze oude verdedigingstoren kun je boeken voor een overnachting.

Winkelen en markten in Hoorn

Hoorn heeft ook een leuk winkelrondje, waar je de meeste winkels van de bekende ketens kunt vinden, maar ook veel leuke lokale winkels. Rondom het Kerkplein bevinden zich de zogenoemde Hoornse Straatjes. In dit winkelgebied vind je vooral winkels van kleine zelfstandige ondernemers. Vaak nog ambachtelijke en creatieve ondernemers met passie en verstand van zaken. Of geniet in dit gebied van een heerlijk kopje versgemalen koffie bij één van de horecagelegenheden.

Het hele jaar door is er iedere zaterdag een markt die als een lint door de binnenstad loopt. Hier vind je veel verse producten zoals fruit en vis, maar ook non-food.

In het zomerseizoen zijn er de woensdagmarkten die vaak een bepaald thema hebben. Daarnaast zijn er nog een aantal speciale markten die één keer per jaar worden gehouden, zoals de kunstmarkt, de koemarkt en de lappendagmarkt. Tijdens de koopzondagen, iedere laatste zondag van de maand, staan er ook vaak marktkramen in de stad.

winkelstraat Grote Noord Hoorn

Het Grote Noord, een drukke en gezellige winkelstraat in Hoorn.

Bereikbaarheid Hoorn

Hoorn is prima bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. De stad is direct gelegen aan de A7. Vanuit Amsterdam ben je met de auto in een half uurtje in Hoorn. Maar ook vanuit noordelijke richting is het prima bereikbaar, vanuit Friesland pak je de afsluitdijk en daarna is het nog maar 20 minuten rijden. Vanuit het Oosten is ook de dijk van Lelystad naar Enkhuizen een optie. Over de provinciale Westfrisiaweg ben je vanaf Enkhuizen ook in 20 minuten in Hoorn.

Voor een dagje Hoorn parkeer je het beste en voordeligste op het P&R terrein aan de noordzijde van het NS-station. Vanaf hier wandel je over de loopbrug zo de stad in. Kom je voor een paar dagen of een weekend en heb je een hotel in Hoorn geboekt? Informeer dan bij het hotel naar de parkeermogelijkheden.

Neem je het openbaar vervoer, dan kun je de trein pakken waarmee je vanuit Amsterdam in 35 minuten of vanuit Alkmaar in 25 minuten in hartje Hoorn staat. Wil je ook de bekende plaatsen Volendam en Edam aandoen, dan kun je de rechtstreekse bus van Amsterdam naar Hoorn nemen. Deze maakt een stop in Edam.