tolwegen in Frankrijk

Met de auto naar Frankrijk, hoe werkt dat met tolwegen?

Bregje 24 juli 2020 Leestijd 6 minuten

Frankrijk laat weer buitenlandse reizigers toe, en daar zijn de miljoenen Nederlanders die er graag op vakantie gaan natuurlijk erg blij mee!

Ga jij binnenkort op vakantie naar Frankrijk met de auto? Of rij je er doorheen op weg naar een ander vakantieland? Hou er dan rekening mee dat je tol moet betalen. Frankrijk heeft een flink aantal tolwegen, en de kans is groot dat die ook op jouw route liggen.

Wil je weten op welke wegen je moet betalen, hoe, en hoeveel? We hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet: lees hieronder hoe het allemaal precies zit met tol betalen in Frankrijk.

Waarom moet je in Frankrijk tol betalen?

Je vraag je misschien af: waarom moet je eigenlijk tol betalen in Frankrijk? Dat is heel simpel: Frankrijk kent geen wegenbelasting. Van de inkomsten uit tol betaalt men dus in Frankrijk het aanleggen en onderhouden van de wegen. En ook bijvoorbeeld de verzorgde plekken langs de tolwegen, waar je even kan uitrusten en je benen strekken.

Op welke wegen moet je tol betalen?

We hebben de belangrijkste tolwegen voor je op een rijtje gezet. Er zijn er nog veel meer, op www.autoroutes.fr (in Frans en Engels) vind je een compleet overzicht. Dit zijn de meest gebruikte tolwegen:

Wegnummer Route
A1 Rijsel (Lille) - Parijs
A2 Valenciennes - Parijs
A4 Parijs - Reims
A5 Parijs - Lyon
A6 Parijs - Nemours A77
A7 Lyon - Marseille
A8 Aix-en-Provence - Nice
A9 Orange A7 - Montpellier
A10 Parijs - Bordeaux
A11 Ponthévard A10 - Nantes
A26 Calais - Lens
A28 Rouen - Tours

Hoeveel kost de tol en hoe wordt het bedrag bepaald?

Het bedrag dat je aan tol moet betalen is gebaseerd op een indeling in vijf categorieën. Check hieronder in welke categorie jouw vervoermiddel valt:

Categorie 1 auto’s, campers, busjes of bestelwagens die niet hoger zijn dan 2 meter. Heb je een aanhanger, dan geldt dat die ook niet hoger dan 2 meter mag zijn. Heb je een dakkoffer, imperiaal met fietsen of surfplanken, of een skibox? Geen probleem, die worden niet meegerekend.
Categorie 2 auto’s, campers, busjes of bestelwagens die hoger zijn dan 2, maar niet hoger dan 3 meter. Heb je een aanhanger, dan geldt dat de combinatie van voertuig en aanhanger hoger is dan 2 meter, maar niet hoger dan 3 meter. Ook hier worden antennes, dakkoffers of een imperiaal met fietsen niet meegerekend.
Categorie 3 Bussen, campers en bedrijfswagens van meer dan 3 meter hoog, op 2 assen óf met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kilo (maximummassa staat op je kentekenbewijs).
Categorie 4 Vrachtwagens of touringcars van meer dan 3 meter hoog, op 3 of meer assen óf met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kilo.
Categorie 5 Motoren en trikes. Aanhanger en zijspan toegestaan.

Heb je vastgesteld in welke categorie jouw voertuig valt? En weet je al welke route je precies gaat rijden? Dan kun je op dit overzicht per categorie en per tolweg het precieze bedrag dat je moet betalen vinden: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/tol/toltarieven-en-toltrajecten

Hoe betaal je tol in Frankrijk?

Er zijn drie manieren waarop je kunt betalen:

 1. Contant
  Betalen van tol kan nog steeds gewoon met contant geld. Zorg dat je vooraf weet hoeveel je moet betalen (zie overzicht in de vorige alinea), zodat je voldoende geld bij je hebt, want het is soms best een aardig bedrag.
 2. Creditcard
  Met een creditcard betalen kan ook. Mastercard, Visa en American Express worden geaccepteerd. Heb je een andere creditcard, vraag het dan voor de zekerheid vooraf even na bij je creditcardmaatschappij.
 3. Tolbadge/Liber-T badge
  Een tolbadge (die je achter je voorruit legt/plakt), kun je kopen bij de ANWB. Je bespaart hiermee tijd. Je hoeft immers geen transactie te doen: de badge wordt gescand en je kunt sneller doorrijden.

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom de pinpas niet in het rijtje betaalmiddelen staat. Met de pinpas kun je op sommige plaatsen wel, maar lang niet overal in Frankrijk tol betalen. Je kunt het dus wel proberen met je pinpas, maar zorg er voor de zekerheid dus voor dat je altijd contant geld, een creditcard of een tolbadge hebt.

De tolpoortjes en de borden

De tolpoortjes en de bordenVeel mensen worden toch een klein beetje nerveus als ze aan komen rijden bij de tolpoortjes. Niets om je voor te schamen: het kan even hectisch zijn, zeker de eerste keer. Zoveel rijen om te kiezen en zoveel borden, en wat betekenen die borden allemaal? Handig dus als je vooraf al weet wat de borden betekenen. De vier belangrijkste op een rijtje:

 1. Groene pijl: Hier kun je door als je betaalt met een creditcard of contant.
 2. Oranje T: Dit poortje is voor bestuurders met een Tolbadge/Liber-T badge.
 3. Oranje T + groene pijl: Dit poortje is een combi van 1 en 2. Hier kan dus iedereen door.
 4. CB: Hier kun je alleen met creditcard betalen. Let op, dit poortje is alleen voor auto’s van de categorie 1 (wagens niet hoger dan twee meter, zie het overzicht hierboven).

Tolwegen in Frankrijk vermijden

Misschien lijkt tol betalen je duur of lastig, en overweeg je omrijden. Maar is dat verstandig? Je bezuinigt er meestal niet veel mee, want wat je aan tol bespaart, ben je kwijt aan extra benzine.  Of omrijden een serieuze optie is ligt aan jezelf en de route. Ben je iemand die altijd zo snel mogelijk op zijn bestemming wil zijn? Dan heb je waarschijnlijk sowieso niet veel trek in omrijden. Ben je juist iemand die de weg naar de vakantiebestemming ook als onderdeel van de vakantie ziet? En is de omweg een mooie route, misschien door de natuur of langs bezienswaardigheden? Dan is omrijden het overwegen waard. Hou er wel rekening mee dat de wegen waarvoor je geen tol betaalt minder van kwaliteit zijn.

Nog drie belangrijke tips

Nu weet je alles over het betalen van tol in Frankrijk: waarom, hoeveel, waar en wanneer. Graag wijzen we je nog op drie dingen die ook belangrijk zijn om te weten als je door Frankrijk gaat rijden:

 • In Frankrijk is een milieusticker nodig om in bepaalde gebieden te mogen rijden. Hou onze site in de gaten, want binnenkort wijden we apart een artikel aan de milieusticker! Om niet voor verrassingen te komen staan, raden we je alvast aan om een milieusticker aan te schaffen. Dat kan alleen via https://certificat-air.gouv.fr.
 • Veiligheidshesje en gevarendriehoek zijn in Frankrijk in de auto verplicht, zorg dus dat je deze bij je hebt.
 • Tot slot: na alle dingen die je moet onthouden iets wat je mag vergeten. Het was tot voor kort in Frankrijk verplicht een alcoholtest bij je te hebben in de auto. Dat is in mei 2020 afgeschaft, dus dat hoeft niet meer.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje houdt van reizen, vooral individueel op eigen houtje. Maar een lekkere verzorgde vakantie gaat ze ook niet uit de weg. Ze heeft vrijwel alle landen in Europa bezocht en ook veel landen daarbuiten. Haar ervaringen en tips deelt ze graag hier!