goed voorbereid op autovakantie

17 tips voor een goed voorbereide autovakantie

Sigrid Update: 5 juli 2024 Leestijd 7 minuten

Autovakanties zijn onverminderd populair. Met de auto ben je flexibel: geen vaste vertrektijden, geen incheckprocedures en je kunt onderweg stoppen wanneer je wil. Je autovakantie verloopt nog veel prettiger met een goede voorbereiding. Laat je vakantieplezier niet bederven door problemen die makkelijk te voorkomen zijn. Met een goede voorbereiding begint je vakantieplezier al als je in de auto stapt, en niet pas als je op je vakantiebestemming aankomt. We geven 17 tips voor de voorbereiding van je autovakantie, zodat je straks zorgeloos op pad kunt.

Tip 1: laat je auto voor vertrek nakijken

Autopech is nooit leuk, maar onderweg naar je vakantiebestemming is het dubbel zo vervelend. Laat je garage of dealer voor je vertrekt in ieder geval banden, remmen, accu, koeling en oliepeil controleren. Veel garages bieden speciaal hiervoor voordelige vakantiecheck-pakketten.

vakantiecheck auto

Het is verstandig om voor een autovakantie een check te laten uitvoeren.

Tip 2: houd je belangrijkste documenten binnen handbereik

De belangrijkste documenten die je onderweg nodig hebt, zijn in ieder geval:

  • je identiteitskaart of paspoort;
  • rijbewijs;
  • kentekenbewijs
  • en groene kaart.

Bewaar ze binnen handbereik. Stel dat je bijvoorbeeld wordt aangehouden voor een routinecontrole, dan scheelt het je veel tijd als je de benodigde papieren snel kunt tonen. Niemand heeft zin om de hele auto weer uit te pakken omdat de autopapieren ergens in een mapje onderin liggen, toch?

Tip 3: neem een reservesleutel van je auto mee

Normaal gesproken is het verstandig om je reservesleutel thuis op een veilige plek te bewaren. Ga je op vakantie met je auto, dan is het juist handig om deze mee te nemen. Stel je de opluchting voor wanneer je jouw sleutel onverhoopt kwijt raakt, en je hebt je reservesleutel bij je. Geef je reservesleutel  aan een reisgenoot, zo spreid je het risico: de kans dat je allebei een sleutel kwijtraakt is bijzonder klein.

Tip 4: vertrek in de nacht

's Nachts vertrekken en rijden in het donker is niet iets wat iedereen fijn vindt. Toch is ’s nachts rijden het overwegen waard. De belangrijkste reden: het is lekker rustig op de weg, je rijdt in je eigen tempo door en de kans op files is bijzonder klein. Een andere reden kan zijn dat het bij extreem warm weer aangenamer is om in de nacht te rijden.

Tip 5: zorg dat je navigatie up-to-date is

De laatste jaren zijn er in verschillende Europese landen uitgebreide werkzaamheden aan autowegen en snelwegen uitgevoerd. Daarbij zijn ook verkeerssituaties gewijzigd en is in een aantal gevallen de nummering van wegen gewijzigd. Veel navigatiesystemen zijn tegenwoordig altijd online en zijn daardoor altijd voorzien van de laatste updates. Maar wanneer jouw navigatiesysteem dit niet is en al langere tijd niet is bijgewerkt, kun je hierdoor in de problemen komen. Zorg in dat geval dat je navigatie up-to-date is voordat je vertrekt.

navigatie

Als de navigatie niet up-to-date is moet je de oude vertrouwde kaart weer raadplegen.

Tip 6: deel je rit in, inclusief pauzes

Een lange autorit kan erg vermoeiend zijn. Daarom is het verstandig om voordat je op weg gaat uit te zoeken waar je het beste uit kunt rusten. Door te stoppen op leuke plekken heb je onderweg al veel meer het vakantiegevoel. Je komt ook minder vermoeid aan op je eindbestemming. Vergroot de voorpret door vooraf op internet te zoeken naar leuke plekjes om onderweg te stoppen, een hapje te eten en uit te rusten.

Tip 7: check of je pechhulp in het buitenland hebt

Mocht je ondanks alle voorbereidingen toch met pech te maken krijgen, dan is het een geruststellende gedachte als je een pechhulpdienst kunt inschakelen. Controleer of jouw pechhulp-abonnement of verzekering pech in het buitenland dekt. Heb je nog geen pechhulp-pakket? Check de abonnementen en pakketten van de verschillende aanbieders: voor een relatief klein bedrag kun je jezelf veel ellende besparen.

Tip 8: zorg voor voldoende eten en drinken onderweg

Wanneer je overdag in het hoogseizoen naar je vakantiebestemming rijdt, zeker in het weekend, is de kans dat je in een file terecht komt best groot. Als het tegenzit, kost je dat een paar uur. Dat is al vervelend genoeg, zorg dus dat je altijd genoeg eten en drinken bij je hebt. In de file staan met trek of dorst is verre van bevorderlijk voor een gezellige vakantiestemming.

Tip 9: mijd de spits

Wanneer je op vakantie gaat, denk je niet zo snel aan de ochtend- en avondspits. Toch is dit wel iets om in je planning rekening mee te houden. Door welke landen rijd je, langs of door welke grote steden rij je, en hoe laat? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vroeg uit Nederland vertrekt en dan in België of Duitsland in de ochtendspits belandt. Hetzelfde geldt voor de avondspits.

vakantie file

Het is niet fijn om tijdens een lange reis ook nog in de file te raken.

Tip 10: denk aan tol en vignetten

Aanleg en beheer van wegen betalen we in Nederland vanuit de wegenbelasting. In veel andere landen gaat dat anders. Bijvoorbeeld door het heffen van tol, of met vignetten. Frankrijk, Spanje en Italië zijn voorbeelden van landen met tolwegen. In Oostenrijk en Zwitserland moet je een vignet hebben. Check van tevoren welke regels gelden in jouw vakantieland en de landen waar je doorheen rijdt.

Tip 11: neem je creditcard mee

Heb je een creditcard, dan is het reuze handig deze mee te nemen als je naar het buitenland gaat. Je pinpas kun je namelijk niet overal gebruiken. Hetzelfde geldt voor tankpassen. Een creditcard is ook handig bij tolstations. Tol betalen met een creditcard gaat op zich al sneller, maar er staan voor de tolpoortjes waar je alleen met creditcard kunt betalen vrijwel altijd kortere rijen dan bij de andere tolpoortjes.

Tip 12: tank op tijd

Rijd je altijd het liefst door naar de goedkoopste pomp? Begrijpelijk, want met goedkoop tanken kun je veel geld besparen, maar er zit ook een risico aan. Wat als de pomp waar je wil tanken gesloten is, je kunt deze niet vinden of je rijdt per ongeluk verkeerd? Dan kun je zonder brandstof komen te staan. Zorg er altijd voor dat je altijd ruim op tijd tankt, en niet in de problemen komt als je tank bijna leeg is.

Tip 13: ken de naam van je brandstof over de grens

Het is ondoenlijk om de taal te leren van elk land waar je naar toe gaat of doorheen rijdt. Het is echter wel handig als je een paar woordjes kent. Hoe heet bijvoorbeeld de brandstof voor jouw auto in je vakantieland? Laat je niet verrassen door naamgeving van benzine, diesel en lpg als je gaat tanken.

tanken in het buitenland

De brandstoffen hebben vaak een andere naam in het buitenland.

Tip 14: elektrische auto? Laad op tijd en weet waar je laadpunten vindt

Ga je met een elektrische auto op vakantie, dan is een goede planning essentieel. Zorg ervoor dat je altijd op tijd oplaadt en niet wacht tot je bijna leeg bent. Zoek van tevoren uit waar laadpunten langs je route zijn en plan je stops rondom deze locaties. Er zijn verschillende apps en websites die je kunnen helpen om laadpunten te vinden en de beschikbaarheid te checken. Zo voorkom je onverwachte problemen en kun je zorgeloos genieten van je reis.

Tip 15: check welke items je verplicht bij je moet hebben

Wat moet je verplicht allemaal bij je hebben? Een gevarendriehoek, een veiligheidshesje of EHBO-set, en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden: de regels in het buitenland zijn vaak anders dan in Nederland en verschillen per land. Zoek voordat je vertrekt uit wat je per land dat je passeert bij je moet hebben.

Tip 16: denk aan de dekking en het bewijs van je autoverzekering

Controleer of jouw vakantieland (en de landen waar je eventueel doorheen rijdt) gedekt zijn door je autoverzekering. Neem altijd je groene kaart mee, het internationale bewijs waarmee je aantoont dat je auto verzekerd is. In lang niet alle landen hoef je de groene kaart op papier bij je te hebben, vaak is een digitaal exemplaar op je telefoon of tablet voldoende. Check hier voor welke landen dit geldt.

Tip 17: op wintersport? Winterbanden zijn vaak verplicht

Wanneer je op wintersport gaat, is het belangrijk om te weten dat in veel wintersportlanden winterbanden verplicht zijn. In landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden niet alleen verplicht, maar ook essentieel voor je veiligheid. Zorg ervoor dat je de juiste banden hebt voor vertrek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en veilig kunt genieten van je wintersportvakantie.

Autovakantie reisaanbiedingen: meld je aan!

Regelmatig hebben we leuke tips, acties en aanbiedingen voor autovakanties. Wil jij direct op de hoogte zijn van de laatste autovakantie-nieuwtjes? Meld je aan voor onze reisaanbiedingen via e-mail en ontvang ze als eerste in jouw inbox!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar een nieuwsbrief. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar een nieuwsbrief. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Sigrid
Sigrid Wolters

Sigrid is reisconsulente en deelt daarnaast graag haar reiservaringen en -belevenissen door middel van bloggen. In haar artikelen geeft ze je tips voor de mooiste plekjes en advies voor jouw volgende reizen!