klacht over vakantie

Reisklachten? Zo krijg je waar je recht op hebt

Bregje 4 juli 2024 Leestijd 8 minuten

Een vakantie neem je voor de ontspanning, avontuur en plezier. Als er dan iets misgaat, is dat dubbel vervelend. Je staat er niet graag bij stil, maar reisklachten komen vaker voor dan je wellicht denkt. Maar wat kun je nu het beste doen als je onverhoopt tegen problemen aanloopt? Zorg dat je weet wat je rechten zijn bij klachten op vakantie en hoe je effectief kunt handelen. In dit artikel informeren we je over je rechten en plichten als reiziger en geven we praktische tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Reisklachten indienen

Wanneer je op vakantie bent, zit je natuurlijk niet op problemen te wachten. Maar wat moet je doen als er onverhoopt toch dingen misgaan of tegenvallen? Je kunt dan het beste zo snel mogelijk ingrijpen, om de impact op de rest van je vakantie te beperken.

Een veelgekozen optie is de pakketreis. Een pakketreis is een reis die bestaat uit twee of meer onderdelen, zoals vervoer en accommodatie, die samen voor één prijs worden aangeboden. Het grootste voordeel van een pakketreis is dat je als consument één aanspreekpunt hebt: de reisorganisator is verantwoordelijk voor de hele reis, inclusief alle onderdelen ervan.

Of het nu om een pakketreis gaat of een andere vorm van vakantie: bij problemen op vakantie is het belangrijk om zo snel mogelijk een klacht in te dienen bij de aanbieder. Dit doe je door contact op te nemen met de reisorganisatie waarbij je de reis hebt geboekt.

Bij problemen is het belangrijk om zo snel mogelijk een klacht in te dienen

De rol van de ANVR

Veel aanbieders zijn aangesloten bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), wat je extra bescherming biedt. Mocht de klacht niet naar tevredenheid worden opgelost, dan kun je terecht bij de Geschillencommissie Reizen.

Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het indienen van een klacht bij de Geschillencommissie, maar deze kosten krijg je terug bij een positieve uitspraak.

Wie moet je benaderen bij een klacht?

Het is belangrijk om te weten wie je moet aanspreken bij reisklachten. Bij een probleem met je pakketreis of gewone reis moet je de reisorganisator benaderen en niet het boekingskantoor. De reisorganisator is verantwoordelijk voor de uitvoering van de reis en kan het probleem het beste oplossen.

Meld je klacht dus direct, zodat de reisorganisatie de situatie kan beoordelen en een oplossing kan bieden. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je klacht wordt afgewezen, hoe terecht deze ook is.

Wees je bewust van de termijnen voor het indienen van klachten. Bij de meeste reisorganisaties moet je binnen een bepaalde periode na terugkomst van je reis een klacht indienen. Bij ANVR-aangesloten reisorganisaties is dit meestal binnen twee maanden.

Als je geboekt hebt bij een niet-ANVR-aangesloten ondernemer, is het indienen van een klacht vaak lastiger. Deze ondernemers vallen niet onder de regels en bescherming van de ANVR, waardoor je minder mogelijkheden hebt om je recht te halen.

Wat te doen als de reisorganisator geen maatregelen neemt? Als de reisorganisator niet tijdig maatregelen neemt, kun je de klacht escaleren naar de Geschillencommissie Reizen of een andere bevoegde instantie. Zorg ervoor dat je alle bewijzen en correspondentie goed bewaart om je zaak te ondersteunen.

Ter plaatse klagen

Wanneer je tijdens je vakantie tegen problemen aanloopt, is het belangrijk om dit direct ter plaatse te melden bij de dienstverlener of reisleiding. Dit geeft hen de kans om het probleem op te lossen terwijl je nog op je bestemming bent.

Als je je klacht niet direct meldt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je eventuele compensatie. De reisorganisator kan dan namelijk aanvoeren dat deze niet de kans heeft gehad om het probleem op te lossen.

Geef de reisleiding of de organisatie altijd de gelegenheid om het probleem op te lossen

Effectief communiceren

Wees duidelijk en specifiek in je communicatie. Geef aan wat het probleem is, wat de impact is op je vakantie en wat je verwacht dat er gedaan wordt. Blijf kalm en beleefd, maar wees ook assertief in het eisen van een oplossing.

Bewijs en communicatie

Bij het indienen van een klacht is schriftelijk bewijs essentieel. Dit kan bestaan uit e-mails, foto's, video's en verklaringen van andere reizigers. Zorg ervoor dat je alle correspondentie met de reisorganisatie bewaart.

Het is belangrijk om schriftelijk te klagen, omdat dit een officieel document is dat als bewijs kan dienen. Dien je klacht per e-mail of in een brief in en vraag om een ontvangstbevestiging. Dit voorkomt dat de reisorganisatie kan beweren dat ze je klacht niet hebben ontvangen.

De reisorganisatie is verplicht een alternatief te bieden dat vergelijkbaar is met de oorspronkelijke boeking. Als de organisatie nalaat tijdig maatregelen te nemen, mag je zelf ingrijpen en de kosten verhalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een transferbus die niet komt opdagen, waardoor je zelf een taxi moet nemen om je vlucht te halen.

Voorbeelden van klachten: aanprijzingen en de werkelijkheid

Als je accommodatie of reis niet overeenkomt met wat in de brochure of op de website is beloofd, heb je vaak recht op compensatie. Documenteer de verschillen door foto's te maken en noteer precies wat er niet klopt.

Compensatie kan variëren van een gedeeltelijke terugbetaling tot het aanbieden van een alternatieve accommodatie. De hoogte van de compensatie hangt af van de ernst van de afwijking en de impact op je vakantie.

Maak duidelijke foto's van de accommodatie en de omgeving. Noteer de gebreken en verzamel verklaringen van medereizigers als dat mogelijk is. Dit helpt je om een sterke zaak te bouwen bij het indienen van je klacht.

Een praktijkvoorbeeld: bij een reiziger die bewust een hotel met een ondiep zwembad koos, bleek bij aankomst dat de foto’s van een ander hotel waren. De Geschillencommissie oordeelde dat de reisorganisatie de situatie had moeten oplossen, door bijvoorbeeld toegang tot het juiste zwembad te regelen. In dit geval kreeg de reiziger een compensatie van € 225, op een reissom van € 1626.

vakantie resort Egypte

Als je vakantieverblijf er op de foto's heel anders uitzag kun je een klacht indienen.

Voorbeelden van klachten: geluidsoverlast

Geluidsoverlast kan een geldige reden zijn voor een schadevergoeding. Vooral als het je nachtrust verstoort. Denk aan bouwlawaai, nachtclubs in de buurt of luide buren.

Er zijn gevallen bekend waarin reizigers een schadevergoeding kregen vanwege aanhoudende geluidsoverlast. Dit kan variëren van een gedeeltelijke terugbetaling tot een verhuizing naar een rustigere kamer of accommodatie.

Maak geluidsopnamen als bewijs van de overlast. Noteer de tijden en frequentie van het lawaai en meld het direct aan de accommodatiebeheerder of reisleiding.

Controle en eigen verantwoordelijkheid

Voordat je op reis gaat, is het verstandig om zelf belangrijke informatie te controleren. Dit voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan. Denk aan het controleren van visumvereisten, inentingen en andere reisdocumenten.

Een voorbeeld is het huren van een auto. Controleer altijd eventuele leeftijdsbeperkingen en andere voorwaarden om problemen te voorkomen. De reisorganisator heeft een zorgplicht, maar als reiziger heb je ook een eigen verantwoordelijkheid.

Soms is het als reiziger belangrijk om zelf extra informatie in te winnen. Een reiziger die een fly-drive naar Ierland boekte, ontdekte pas na ontvangst van de reispapieren dat hij een gezondheidsverklaring in het Engels nodig had om een auto te huren. De Geschillencommissie oordeelde dat de reiziger dit zelf van tevoren had moeten uitzoeken.

Als reiziger ben je ook zelf verantwoordelijk belangrijke informatie te controleren

Kort samengevat: de reisorganisator is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de reis, maar als reiziger ben je verantwoordelijk voor het naleven van de voorschriften en het goed voorbereiden van je reis.

Prijsfouten

Als je te maken krijgt met boekingsfouten of andere prijsverschillen, meld dit dan direct bij de reisorganisator. Vaak kan deze de fouten snel corrigeren.

De Geschillencommissie deed meerdere keren uitspraken waarbij reizigers gelijk kregen bij prijsfouten. Het is daarbij wel belangrijk om tijdig te reageren en voldoende bewijs te leveren.

Lees altijd de boekingsbevestiging zorgvuldig door en controleer of alle details kloppen. Bij twijfel, neem direct contact op met de reisorganisatie om misverstanden te voorkomen.

Verantwoordelijkheden van de reisorganisatie

Reisorganisaties hebben de verantwoordelijkheid om problemen snel en adequaat op te lossen. Als zij hierin tekortschieten, kun je hen aansprakelijk stellen voor geleden schade.

Reisorganisaties proberen soms de verantwoordelijkheid bij de reiziger te leggen. Een bejaard echtpaar dat een beganegrondappartement had geboekt, kreeg bij aankomst te horen dat dit vanwege verbouwingen niet beschikbaar was. Ze werden ondergebracht in een appartement op een steile helling, wat voor de vrouw met een rollator niet geschikt was. De Geschillencommissie oordeelde dat de reisorganisatie had moeten zorgen voor een passend alternatief, en kende een vergoeding van € 500 toe.

Extra tips bij reisklachten op vakantie

Als je merkt dat bij het oplossen van een probleem op vakantie de reisorganisator niet meewerkt, wees dan voorbereid om je klacht te escaleren en zoek zo nodig juridische bijstand.

Ga goed voorbereid op reis en weet wat je rechten zijn als je tegen problemen aanloopt. Door snel en effectief te handelen, voorkom je veel ergernis en kun je compensatie krijgen voor geleden schade.

Wees assertief in het indienen van reisklachten en zorg voor voldoende bewijs. Zo kun je ervoor zorgen dat je vakantie, ondanks de problemen, toch nog een positieve ervaring wordt.

Vergeet de reis- en annuleringsverzekering niet

Vergeet niet om een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen bieden je extra zekerheid en kunnen veel financiële ellende voorkomen, bij problemen tijdens of voorafgaand aan je vakantie. Vergelijk verschillende opties met de reisverzekering vergelijker op onze website en sluit de beste verzekering af voor jouw situatie. Zo kun je met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat je goed voorbereid bent op eventuele problemen.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje houdt van reizen, vooral individueel op eigen houtje. Maar een lekkere verzorgde vakantie gaat ze ook niet uit de weg. Ze heeft vrijwel alle landen in Europa bezocht en ook veel landen daarbuiten. Haar ervaringen en tips deelt ze graag hier!