Plaza Mayor Madrid

Stedentrip naar Madrid

Geplaatst: 27 april 2021
Update aanbiedingen: vandaag om 17:28
Leestijd 5 minuten

Madrid is...

Madrid kennen we allemaal als de hoofdstad van Spanje. Het is ook één van de meest populaire bestemmingen van Europa voor een stedentrip. Denk bij Madrid aan cultuur, historie, winkelen, zon, lekker eten en ontspannen en nog veel meer. Kortom, alle ingrediënten die je maar kunt wensen voor een geslaagde stedentrip naar Madrid zijn aanwezig.

Madrid weetjes


 • Land:
  Spanje (EU-lid, Schengenzone)
 • Aantal inwoners:
  ongeveer 3,3 miljoen.
 • Taal:
  Spaans
 • Geld:
  Euro
 • Tijdverschil:
  In Madrid is het nu , dus er is geen tijdverschil.

Tickets en tours Madrid


Voorkom wachten voor de kassa en profiteer van de beste prijs! Boek hier tickets en activiteiten online!

Aanbiedingen en tips!


Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen en tips door hier je e-mailadres achter te laten.

Wij sturen maximaal 1 keer per week een mail-update. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Vliegtickets Madrid


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Brussel - Madrid: € 98
  prijs gevonden bij vertrek 09-04-2024
 • Schiphol - Madrid: € 126
  prijs gevonden bij vertrek 11-09-2024
 • Dusseldorf - Madrid: € 132
  prijs gevonden bij vertrek 12-08-2024
 • Eindhoven - Madrid: € 271
  prijs gevonden bij vertrek 26-03-2024
VLIEGTICKETS BEKIJKEN

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.

Tips en inspiratie voor jouw stedentrip naar Madrid

Madrid is niet alleen de hoofdstad van Spanje, maar ook de grootste stad van het land. De stad heeft zo’n drie miljoen inwoners, inclusief voorsteden zijn dat er zelfs rond de zes miljoen. Het is ook de op vier na grootste stad van Europa. Madrid heeft een lange geschiedenis; het gebied waar Madrid nu ligt, was al in de prehistorie bewoond. In 1123 kreeg Madrid officieel stadsrechten. Wat is er zoal te doen en te zien in deze wereldstad met een rijke geschiedenis? We zetten enkele niet te missen hoogtepunten voor jouw stedentrip naar Madrid op een rij.

Retiropark Madrid

Het Retiropark, dit park staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Eten en drinken in Madrid

De Spaanse keuken is per regio weer anders en ook Madrid heeft een eigen variant. Onder andere stoofpotten zijn geliefd en ook kun je in Madrid honderden soorten worst kopen. Een echte Madrileense stoofpot is de cocido madrileño, op basis van kikkererwten met verschillende soorten vlees en groente. Voor Madrilenen is dit vooral winterkost, zoals bij ons erwtensoep, maar het is wel het hele jaar verkrijgbaar.

Wat Madrid wel gemeen heeft met de rest van Spanje, is de tapas-cultuur. Op sommige plaatsen kun je nog tapas eten op de ouderwetse manier: je betaalt alleen voor drank en daar krijg je de tapas gratis bij. En net als in de rest van Spanje, is men in Madrid gewend laat te eten, voor Nederlandse begrippen. Veel restaurants bijvoorbeeld, gaan pas om 21.00 uur open.

Wat Madrid gemeen heeft met de rest van Spanje, is de tapas-cultuur

Het nachtleven van Madrid

New York wordt wel ‘the city that never sleeps’ genoemd, maar die bijnaam past even goed bij Madrid. In de drukke uitgaansbuurten zijn 24 uur per dag mensen te vinden. De wijken Chueca en Malasaña zijn twee voorbeelden van buurten met een veel bars, clubs en disco's. Verder is het in en rond de uitgaansstraten in het centrum, zoals de Calle Bilbao, Tribunal en Alonso Martinez, vaak ’s nachts net zo druk als overdag.

Plaza de Chueca Madrid

Plaza de Chueca in de gelijknamige populaire wijk in Madrid.

Het weer en de beste tijd voor jouw stedentrip naar Madrid

Madrid ligt in een gebied met een landklimaat, maar met mediterrane invloeden. Dat betekent lange, warme tot hete zomers en zachte winters. Er valt veel minder regen in Madrid dan in Nederland. In Madrid valt gemiddeld rond de 400 millimeter regen per jaar, in Nederland is dat ruim het dubbele.

In juli en augustus ontvluchten veel Madrilenen de stad om de hitte

Een stedentrip naar Madrid kan vrijwel het hele jaar door. Het hangt er een beetje vanaf welke weersomstandigheden je zelf prettig vindt. In de winter kan het bijvoorbeeld fris en regenachtig zijn, maar meestal is het weer wel zachter dan in dezelfde tijd in Nederland. Van mei tot en met september is de kans op lekker warm en zonnig weer het grootst. Maar hou je niet van hitte, dan is een bezoek in juli of augustus niet aan te raden. Veel Madrilenen ontvluchten dan zelf de hitte in hun eigen stad. Vaak koelt het ’s nachts wel sterk af. Dat komt doordat Madrid vrij hoog ligt, wat invloed heeft op het relatief snel afkoelen van de lucht.

stadhuis Madrid

Het stadhuis van Madrid aan het plein plein Plaza de Cibeles.

Vervoer in Madrid

Madrid heeft een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. Als bezoeker is met name de metro prettig; snel, efficiënt en niet duur. Bovendien zijn vrijwel alle bekende bezienswaardigheden met de metro bereikbaar.

Vanaf het vliegveld van Madrid is de Exprés Aeropuerto handig; een snelbusdienst die 24 uur per dag rijdt. Voor maar 2 euro per persoon brengt de bus je van het vliegveld naar Plaza de Cibeles en station Atocha. Vanaf deze twee knooppunten kun je dan met de metro, taxi of ander openbaar vervoer weer verder.

Madrid is ook een prachtige stad om op de fiets ontdekken. Je kunt een fiets huren en zelf rondfietsen, maar je kunt ook mee met een georganiseerde fietstocht langs de highlights van Madrid. Of combineer fietsen en lekker eten met de tapas-fietstour: eerst verzamelen de deelnemers zich in een tapasrestaurant. Na het eten ga je onder leiding van een gids (Nederlandse gids mogelijk) een fietsroute volgen langs tal van bezienswaardigheden, onder andere het Koninklijk Paleis en de Plaza Mayor.