Wat is code sharing in de luchtvaart?

Heb je ooit een vliegticket geboekt en later ontdekt dat je vlucht eigenlijk wordt uitgevoerd door een andere maatschappij dan waar je je ticket hebt gekocht? Dit fenomeen staat bekend als code sharing. In dit artikel leggen we uit wat code sharing precies inhoudt, waarom het wordt gebruikt en wat de voordelen zijn voor jou als reiziger.

Code sharing: één vlucht, meerdere vluchtnummers

Code sharing is een praktijk waarbij twee of meer luchtvaartmaatschappijen overeenkomen om dezelfde vlucht te delen onder verschillende vluchtnummers. Dit betekent dat hoewel de vlucht wordt uitgevoerd door één maatschappij, deze beschikbaar is voor boeking via de systemen van de andere partnermaatschappijen onder hun respectievelijke vluchtnummers.

Schiphol code share vluchten

De code share vluchten staan met meerdere vluchtnummers op de monitoren.

Waarom wordt code sharing gebruikt?

Voorbeelden van code sharing

Een goed voorbeeld van code sharing is een vlucht van Amsterdam naar New York. Stel, je boekt een vlucht bij KLM met vluchtnummer KL641. Deze zelfde vlucht kan ook geboekt worden bij Delta Air Lines onder vluchtnummer DL9391. Hoewel de vlucht wordt uitgevoerd door KLM, is hij toegankelijk via Delta dankzij hun code share overeenkomst.

Maar ook op kortere Europese vluchten wordt code sharing gebruikt. Vueling biedt op hun website bijvoorbeeld rechtstreekse vluchten van Madrid naar Amsterdam aan met het eigen vluchtnummer VY5826, maar deze vlucht wordt uitgevoerd door Iberia met vluchtnummer IB3724.

Ook een directe vlucht van Amsterdam naar Wenen met een ticket van Lufthansa wordt vrijwel zeker uitgevoerd door Austrian Airlines.

code share Vueling Iberia

Dezelfde vlucht naar Amsterdam uitgevoerd als code sharing.

Voordelen voor de reiziger

Code sharing is dus een veelzijdige tool in de luchtvaartindustrie die niet alleen voordelig is voor de luchtvaartmaatschappijen zelf, maar ook tal van voordelen biedt voor jou als reiziger. Volgende keer dat je een vluchtnummer ziet bij een andere maatschappij, weet je dat er een groter netwerk en meer mogelijkheden achter schuilen!

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 16 april 2024
Laatste update: 19 april 2024